Petak, 5. prosinca 2025

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

VINO TJEDNA

Obitelj Štimac stvorila je vinariju koja prkosi gravitaciji i oduševljava

Autor: Manuela Plohl

20.11.2025. 19:50
Obitelj Štimac stvorila je vinariju koja prkosi gravitaciji i oduševljava


Postoje pogledi koji vas zaustave – i trenutci koji vas nauče kako se pije život. Kad se sunce prelijeva preko vinograda Komarne, a nebo i more stapaju u plavičastu tišinu, shvatite da su neke vinarije više od mjesta. One su doživljaj. Rizman je upravo takva – vinarija s dušom juga, čije vino nosi slani dodir mora i eleganciju kamena.


Pravi vinski hvalospjev




Proteklog je vikenda taj morski teatar posjetila Chaîne des Rôtisseurs, hrvatska podružnica jednog od najstarijih i najprestižnijih gastronomskih udruženja na svijetu. Kad se ta zajednica vrhunske gastronomije, profinjenih ukusa i plemenitih rituala susretne s vinarijom koja diše poezijom terroira – rezultat nije tek posjet, već pravi vinski hvalospjev.


Na padinama gdje kamen i vinova loza vode tihi dijalog, obitelj Štimac stvorila je vinariju koja prkosi gravitaciji – Rizman lebdi nad morem, s milijunskim pogledom. No, ono što vrijedi još više su vina koja iz te zemlje nastaju: Pošip – svjež i mineralan poput jadranskog jutra; Tribidrag – karizmatičan, taničan i snažan; Primus Plavac mali – temperamentan poput samog juga i brojna druga perfekcionistička vina poput npr. Grka ili St. Michaela.


Pod vodstvom Dalibora Greganića, hrvatska sekcija Chaîne des Rôtisseurs okuplja elitu gastronomskog svijeta – chefove s Michelinovim zvjezdicama, majstore vina, somelijere, hotelijere i hedoniste koji vjeruju da su okus, kultura i prijateljstvo tri lica iste priče. Njihovi su susreti mnogo više od protokola: to su rituali dijeljenja, mjesta gdje se razgovor o vinu i hrani pretvara u razgovor o životu.




Udruga ujedno djeluje i kao promotor kulturne i gastronomske pismenosti – kroz izdavaštvo, edukaciju mladih talentiranih stručnjaka te dobrotvorne akcije koje podupiru razvoj hrvatske kulinarske i vinske scene. I u tome je njezina posebnost: spaja tradiciju s vizijom, a izvrsnost s empatijom.


Savršena uvertira


Upravo zato, posjet Rizmanu bio je savršena uvertira u ono što je uslijedilo – Grand Chapitre Croatia u Dubrovniku, trodnevni festival kulinarstva, vina i ljepote života. Od 13. do 16. studenog 2025., Dubrovnik je postao epicentar gastronomskog hedonizma, mjesto gdje se profinjeni ukusi, enološka znatiželja i vrhunska kulinarska scena susreću pod istim okriljem. Članovi udruge prepuštali su se masterclass radionicama, tematskim večerama i susretima s hrvatskim vinarima koji iz godine u godinu oblikuju novu, bogatiju i ambiciozniju vinsku kartu zemlje.




Vrhunac susreta bila je svečana gala večera uz neizbježnu ceremoniju primanja novih i unaprjeđivanja starih članova, a sve u znaku izvrsnosti, prijateljstva i poštovanja prema vrhunskoj kulturi stola.


Kroz sve te prizore – od Komarne do Dubrovnika – provlačila se ista misao: da je hrvatska baština živa onoliko koliko je njegujemo. Da vino nije tek proizvod, nego nasljeđe i da svaki gutljaj može postati mali ambasador zemlje.


RIZMAN, SYRAH, SINGLE VINEYARD, 2021


Single vineyard Syrah iz 2021. vino je koje laska svom kušaču. Vinograd A8, položen stotinjak metara iznad mora, na padinama od 30 % nagiba gdje se loza penje poput upornog planinara, daje Syrah asketske preciznosti: 5.670 čokota raspoređenih u 92 reda, vapnenački krš i vrlo niski prinosi. Malo grožđa, mnogo karaktera.
Ručna berba i dvostruka selekcija, u vinogradu i po dolasku u podrum, postavljaju temelje vina koje teži savršenstvu. Nakon kontrolirane fermentacije slijedi godinu dana odležavanja u novim francuskim i američkim barrique bačvama, a zatim još dvanaest mjeseci smirivanja u boci, što Syrahu daje sklad i čvrstu aromatsku arhitekturu.
U čaši se otvara polako, gotovo sramežljivo. Rubinska boja s ljubičastim odsjajem nagovješćuje dugovječnost. Na nosu se nižu kupine, crni ribizli i borovnice, potom tamna čokolada i diskretne note katrana te vlažne zemlje. U pozadini se kriju začinski tonovi — crni papar, dašak sladića i sušeno mediteransko bilje. Sve precizno, odmjereno, skladno.
Na nepcu vino pokazuje svoj pravi karakter: gusto, ozbiljno, elegantne snage, s finim sitnozrnatim taninom koji drži čvrstinu, ali ostavlja prostora ozbiljnosti. Struktura je fokusirana i svježa, s tipičnom slanom crtom Komarne. Završetak je dugačak, s aromama koje se vraćaju poput ugodnog odjeka.
Gastronomski, ovaj Syrah traži jelo koje može pratiti njegov temperament i slojevitost. Duboka tamna voćnost, papreni tonovi i elegancijom obuzdana snaga najljepše dolaze do izražaja uz odležani steak ili srneći file u umaku od borovnica, gdje se vino i jelo susreću u gustoj, baršunastoj harmoniji.
Sporo pirjani juneći obrazi ističu taninski karakter vina, dok se njegov mediteranski karakter samouvjereno nosi s janjetinom s roštilja ili patkom uz karamelizirani luk i gljive, jela čija se zemljanost i slast stapaju s njegovom mineralnom dubinom.
Za finale, tamna čokolada ili desert s primjesama kave otkrivaju senzualniju stranu vina, onu u kojoj se moć pretvara u mekoću.
Rizmanov Syrah tako pokazuje da vino dalmatinskog juga može stati uz bok svjetskim klasicima — iako ostaje jedinstveno svoje, s tragom kamena i mora u svakom gutljaju. Sa svojim zrelim voćem, mineralnom slanošću i napetom teksturom, dokaz je da terroir Komarne, u rukama vinara koji ga razumije tvori vino profinjeno poput velikih svjetskih imena, ali s više kamena, više mora i s nepogrešivim južnjačkim pečatom.