Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

TV SVEKRVA

Nogometni stručnjaci kao nuklearni fizičari

Autor: Mario Padelin

08.12.2022. 17:18
Nogometni stručnjaci kao nuklearni fizičari

KAKO HRVATSKA TELEVIZIJA ŽELI SVOJIM GLEDATELJIMA DOBRO JUTRO?
Jedan od pozdrava s kojim se pozdravljamo je i onaj »dobro jutro«. Ustvari, dok ovo pišem primjećujem kako u samoj toj riječi postoji pojam »zdrav« što znači da je pozdrav vezan uz zdravlje, što opet podsjeća na pozdrav »zdravo«, ali Božesačuvaj to poželjeti nekom osviještenom čiji je otac ili djed do 90-te bio u partiji, a onda je naglo progledao, jer »zdravo« govore samo teške komunjare i jalnuški diletanti.


Zaboravlja se tada i ono »zdravo Marijo« (ne. Ne misli se da se pozdravlja mene, nego je to početak molitve), ali poznato je da je narod malo čudan pa je bolje da se mi vratimo tom jutarnjem poZDRAVu o kojem sam htio pisati. Naime, već neko vrijeme Hrvatska televizija najavljuje svoj jutarnji program doslovno ovako: »Jutro započnite uz kavu, doručak… i ubojstva!« Da! Doslovno tako. Oni to još zovu »krimi jutra« iz čega proizlazi da je vrlo zgodno ujutro se probuditi popiti kavicu (ili kakao u mome slučaju) i onda se baciti na ubojstva na ovaj ili onaj način.


Što je bilo autoru te najave u glavi, kakve traume vuče iz roditeljskog doma i iz djetinjstva, kakvi su se konflikti odvijali u njegovoj psihi dok je došao do te genijalne ideje, teško je reći, ali da bi se njime trebali pozabaviti stručnjaci uopće nije upitno.


»RUPTURA ADDUKTORA«
Kao što sam i najavio, a poznato je kako sam, kada je u pitanju naša reprezentacija, vječiti optimist, tako su naši prošli u drugi krug, i ne samo da su prošli nego su sredili i Japan. Sve je to lijepo, ali mi se nekako kilavo sve to skupa čini, kao da ne ide onako glatko kako bi mi htjeli, ali tko sam ja da o tome pišem kada imamo vrle stručnjake u emisiji koja se zove »Quatara«, ili tako nekako.


Oduvijek je bio taj lijepi običaj da se prave posebne emisije u kojima se prate ta svjetska i europska prvenstva pa tako i ove godine. Nekada je, pamtim to dobro, sve to bilo puno raskošnije i produkcijski bogatije pa smo imali dvadesetak ljudi u studiju, publiku koja frenetično plješće (kada im se da znak iz režije) pa jedno vrijeme čak i band koji je svirao prigodan repertoar. Sve je to prošlost, jer znamo, stigla je kriza, para sve manje, pa su HRT skromno odlučio za njih 3-4 u studiju koji pametno komentiraju što se sve događa.


Sve je to lijepo zamišljeno, ali je problem što se to pametno komentiranje otelo kontroli pa sada imamo nešto što više podsjeća na analizu nekog problema na recimo, institutu za nuklearnu fiziku, nego na sportsku emisiju i to još o nogometu. Koristeći razna tehnička dostignuća stručnjaci koji su se tamo skupili kao da imaju zadatak gledateljima pokazati »gledajte, sto smo sve u stanju izvesti s našim kompjuterima«, a ne komentirati što se događalo na terenu na normalan način tako da ih »cili svit razumi«.


Pri tome je neobično iritantan onaj dio kada se zaneseni u stručnoj analizi akteri ove drame ustanu i nekim teškim korakom upute do ogromnog (ali doslovno ogromnog) ekrana koji pokriva cijeli zid i onda tamo mašu rukama, svi osim Samovojske koji se nikada ne diže, ali to obilato nadoknađuje gestikulacijom. A na ekranu se odvijaju stvari koje valjda razumiju samo oni koji govore, iako mi se ponekad čini kako su i oni izgubljeni u moru raznih teoriji, varijabli, mogućnosti i nemogućnosti i da ne duljim – ja tu ništa ne razumijem. A nisam ja baš osoba s poteškoćama i imam sasvim relevantan IQ, ali je to izgleda nedostatno da bi shvatio što je stručnjak htio reći.


A i sam vokabular postaje sve kompliciraniji. Počelo je to sve s adduktorom koji je omiljeni izraz naših stručnjaka kada su u pitanju ozlijede. Nekada bi se reklo »istegao je nožni mišić«, a danas je to »ruptura adduktora«. Dok gledamo na ekranu nekakve apcise i koordinate, cijelo vrijeme slušamo o tranzicijama i pozicioniranju, tako da samo čekam kada će se otvoriti neki »vakultet« i za ovakve stvari, tamo negdje u susjednoj zemlji, tako da i sa te strane imamo stručnjake koji će magistrirati na nogometnim tranzicijama i pozicioniranjima i pridružiti se vojsci visokoobrazovanih stručnjaka koji će nas odvesti u svijetlu budućnost i izbaviti od svih zala.