Foto: Andrej Brašnjić
Ljeto je pokucalo na vrata! Gradove naše regije preplavile su ozbiljne gužve i rekordan broj turista. Vrući ljetni mjeseci u našoj regiji tradicionalno su dvosjekli mač, jer turistički promet naglo raste. Takvo je turističko ponašanje i promet iznimno dobro za poduzetnike u turizmu i sve brojnije zadarske iznajmljivače, čiji broj raste iz godine u godinu, ali nepovoljno je za brojne stare gradske jezgre i komunalnu infrastrukturu te zbog učestalih prometnih gužvi.
U novom izdanju priloga »Infoteka turizma« zato smo s direktoricom Turističke zajednice Zadarske županije Mihaelom Kadijom prodiskutirali zahtjeve modernog turističkog tržišta i njihovo usklađivanje s mogućnostima prostora i okoliša.
Predsezona je prošla iznad svih očekivanja, tako da dionici tržišta s pravom očekuju isti ritam u špici sezone. S Kadijom smo zato porazgovarali o turističkom imidžu naše regije, izazovima orijentacije ka kupališnom i sunčališnom turizmu u špici sezone, te ravnomjernom opterećenju tijekom cijele godine.
Promet u turizmu sigurno će rasti jer je porastao i broj novih registriranih ležajeva u regiji, a kao nepoznanica ostat će koliko se iznajmljivača poslom bavi na crno, što već duže vrijeme ozbiljno šteti industriji te našem ugledu na međunarodnom tržištu.
Kadiju smo zato i upitali jesmo li, naročito u urbanim sredinama, došli do točke da se zakonski treba bolje kontrolirati ili čak ograničiti izgradnja u turističke svrhe.
U nastavku »Infoteke« donosimo reportažu iz proslavljenog sukošanskog restorana Griblja, čiji je chef Braco Sanjin osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje prema izboru gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia 2024. Braco Sanjin je majstor kuhar I. reda, nagrađivani sudionik kuharskih natjecanja u zemlji i inozemstvu, predsjednik stručnog žirija velikog broja gastroizložbi, jedan od utemeljitelja Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija te sudionik brojnih projekata vezanih uz promociju hrvatske gastronomije.
U svojoj je dugoj karijeri bio chef u vrhunskim restoranima u zemlji i inozemstvu, a može se pohvaliti i mnogobrojnim humanitarnim akcijama koje je ili sam pokrenuo, ili im se vrlo rado odazvao. U »Griblji« nastoji nuditi autentičnu dalmatinsku kuhinju, bez pretenzija i lažnih poruka za goste.
Zbog toga je u gastronomskom svijetu na glas došao kao inovativan kuhar s oštricom, uvijek spreman uhvatiti se u koštac s bezličnom i standardiziranom ponudom koju mnogi zadarski restorani nude u nadi da će privući čim više gostiju.
Ponuditi im ono što je uobičajeno, već prokušano i poznato očito je formula koja pali u zadarskim restoranima – ali ne i u »Griblji«!
Put nas je nadalje odveo do skrovitog seoceta Lončara, u čijem se podnožju nalazi zaštićeni prirodni krajobraz kanjon rijeke Bijele. Kako se približavamo karinskoj rivijeri, skrećemo oštro udesno, tamo gdje bi mnogi na raskrižju skrenuli lijevo i uputili se prema plaži.
Dok se vozimo uskom brdskom cestom, koja liči na betoniran kozji put, vozimo prema Lončarima i kanjonu rijeke Bijele. Put nas vodi uzbrdo, zavojitom uskom cestom do Lončara, seoceta s tek nekoliko kuća i područja koje zajedno s dva zaseoka broji manje od deset duša.
U blizini puta za selo Lončari, na stazi koja vodi do kanjona rijeke Bijele, nalazi se i instalacija američkog umjetnika Dodda Holsapplea nazvana »See Glass Again«. Nastao kao rezultat projekta »Morske livade: It’s not too late«, ovaj rad promjera devet metara predstavlja jedinstvenu umjetničku intervenciju u javnom prostoru u Hrvatskoj u čijoj je izradi sudjelovalo stotine ljudi.
U tri ekoakcije čišćenja koje su se održale kroz 2020. i 2022. godinu, volonteri, lokalni aktivisti, planinari i penjači sakupili su 120 kubika staklenog otpada koji se nalazio na putu prema kanjonu Bijele, kao i pet tona okolnog smeća. Upravo je to staklo utkano u nezaboravnu instalaciju koja pozdravlja posjetitelje kanjona.
Na kraju priloga donosimo vam pregled tri nama najzanimljivije ljetne manifestacije koje nam ovog ljeta predstoje – »Saljskih užanci«, »Festivala soli« Solane Nin i »Vitezova Vranskih«!
najnovije
najčitanije
Zadar
Vesna Domany Hardy
Gošća Festivala tolerancije je žena koja je preživjela teror ustaškog režima
Plodovi zemlje i mora
NOTA VINEGAR
Vrhunski Aceto balsamico nema roka trajanja, a cijene su paprene
Nogomet
europska liga
Dominik Livaković obranio jedanaesterac Franji Ivanoviću u pobjedi Fenerbahčea
Zadar
FESTIVAL TOLERANCIJE
Svečano otvorenje 18. izdanja festivala sa širokim spektrom tema
Gastro
ideje za ručak
Donosimo recepte za tjesteninu na nekoliko načina
Zadar
NEMA DO VATRE
Provjerili smo cijenu drva na zadarskim prodajnim mjestima: ‘Lipo je što nam doveze drito ispred kuće…’
Zadar
JEFTINI LETOVI
Ryanair ima kratkotrajnu akciju letova iz Zadra. Cijene karata već od 15 eura!
Zadar
OBAVIJEST IZ VODOVODA
Popriličan broj mjesta u Zadarskoj županiji satima će ostati bez vode, evo kada
Crna Kronika
PU ZADARSKA
Nesreću u kojoj je poginula Njemica izazvala pijana 41-godišnjakinja, imala 3.13 promila!
Zadar
VRIJEDNE RUKE