Foto: Obitelj Zagorac
Kad je posađena prva od 1.150 maslina, koliko ih danas broji obitelj Zagorac iz Polače, tu 2006. godinu uzimaju kao početak rada svog OPG-a. Supružnici Milenko i Vesna, sa sinom Markom, a odnedavno i snahom Karmelom, posvetili su se stvaranju vrhunskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja s ekološkim certifikatom.
Svaka generacija donosi novu energiju i ideje, što je ključno za održavanje kvalitete i autentičnosti proizvoda.
Užitak vrhunskog ulja
Na kršovitom području Ravnih kotara, podno ostataka srednjovjekovne gradine Mons Tini, ova obitelj s ljubavlju i predanošću uzgaja različite sorte maslina.

Njihove su masline ograđene suhozidom od 560 metara, što doprinosi jedinstvenosti ulja, baš kao i drobljeni kamen koji se nalazi u zemlji iz koje rastu. Ova specifičnost daje njihovom ulju karakterističan okus koji ga izdvaja na tržištu.
– Naše ulje je srednje intenzivnog mirisa i okusa, s notama zelenih listova, artičoke, ružmarina i zelenih badema. Savršena je to kombinacija okusa koju gosti, jednom kad je okuse, žele još – naglašava uz osmijeh Vesna, dok skromno izostavlja napomenuti da je upravo taj spoj nota jedan od najprepoznatljivijih na tržištu.
Kako bi gostima pružili uživanje u njihovim uljima na najbolji mogući način, u srpnju 2023. godine otvorili su vrata nove, moderne kušaonice koja se nalazi u sklopu obiteljske kuće i prima oko 40 ljudi.
Na kućnom pragu, goste dočekuju kao svoje prijatelje: raširenih ruku, širokog osmijeha i s ukusnim domaćim proizvodima.

Naime, obitelj Zagorac osim vrhunskog maslinovog ulja, proizvodi i kvalitetni pršut, pancetu, pečenicu, mladi kravlji sir, kruh te crno vino. Njihova posvećenost kvaliteti osjeća se u svakom zalogaju i gutljaju.
Povijest života
»Olea Tinia« nosi ime po povijesnom lokalitetu na kojem uzgajaju svoje masline i predstavlja simbiozu povijesnog naslijeđa, divlje prirode i vrhunske kvalitete.
– Mnogi stranci uopće ne znaju koncept konobe, tako da im mi prije svega objasnimo kako je nekad, u prošlosti, konoba bila najhladnija prostorija u kojoj su se čuvali vino, sir, suhomesnati proizvodi.

Za vrijeme rata naša je obiteljska konoba, kao i cijela kuća, bila srušena, a mi smo je onda ponovo, na tim starim temeljima podignuli i sad je s ponosom dijelimo s drugima kroz kušaonicu i naš privatni smještaj, ističe Vesna.
– Naime, naše se masline nalaze na lokalitetu srednjovjekovnog kaštela Gradina, u mjestu Tinj, koje je poznato i kao »Mons Tini,« a prvi put se spominje davne 1069. godine u povelji kralja Petra Krešimira IV., prepričava Milenko, dodajući povijesnu dubinu njihovom radu.
Ta povijesna dimenzija doprinosi autentičnosti i posebnosti njihovih proizvoda.
Ukorijenjenost u tradiciju i dalmatinski povijesni ambijent svjedoči i etiketa OPG-a Zagorac, čiji dizajn predstavlja multiplicirani motiv koji se nalazi na neolitskoj keramici iskopanoj na području Tinja, poznatoj pod nazivom Impresso Cardium.
Ovaj sadržaj je sponzoriran te je nastao u suradnji s TZ Zadarske županije.
najnovije
najčitanije
Županija
PLANIRANI ZAHVAT
OPĆINA PREKO Uredit će se plaža Jugo i sanirati pomorsko dobro: ‘Projektom je planirana…’
Nogomet
potencijalni transfer
Juventus zainteresiran za Frattesija, koji je nezadovoljan minutažom u Interu
Hrvatska
RAST
Na poštanskom tržištu u trećem tromjesečju ostvaren rast prihoda i usluga
Svijet
UDAR NA DŽEP?
EU privremeno uvodi carinu od tri eura na male pakete iz Kine
Zadar
PREGLED DANA
PET VIJESTI DANA Petak u Zadru u znaku Thompsona
Nogomet
Županijski hit-trener
Matej Čulina: “Tužno je vidjeti kad ambicije kluba guše djecu u njihovoj kreativnosti”
Zadar
12. i 13. prosinca
Iz Višnjika uputili dvije važne obavijesti uoči Thompsonovih koncerata
Zadar
KONCERT
VIŠNJIK SE NAPUNIO! Donosimo fotke iz dvorane
Županija
Pustolovni turizam
Zadarska županija traži koncesionara koji će izgraditi zip-line kod Paškog mosta
Zadar
VIŠNJIK RASPRODAN