Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

statistika policije

ZABRINJAVAJUĆI PODATAK Za 300 posto porastao broj poginulih na zadarskim cestama!

Autor: K.E.

05.03.2024. 08:19
ZABRINJAVAJUĆI PODATAK Za 300 posto porastao broj poginulih na zadarskim cestama!

Foto: Marko Prpić/PIXSELLU prva dva mjeseca 2024. godine na području Policijske uprave zadarske evidentirano je povećanje ukupnog broja prometnih nesreća, te broja poginulih osoba, dok je zabilježeno smanjene prometnih nesreća s ozlijeđenima osobama u odnosu na isto razdoblje 2023. godine.


Unatoč poduzetim aktivnostima od strane policije prema sudionicima u cestovnom prometu u posljednjih nekoliko tjedana i nadalje se događaju prometne nesreće s najtežim posljedicama, a posebice je zabrinjavajući trend porasta prometnih nesreća sa smrtnim ishodom.


I nadalje je glavni uzrok smrtnog stradavanja kretanje nepropisnom (znatno većom brzinom od dopuštene), odnosno brzinom neprimjerenom uvjetima na cestama, prilikom čega su vozači slijetali s kolnika, nalijetali na objekte koji se nalaze uz kolnik, odnosno prelazili svojim vozilom na suprotnu stranu kolnika i sudarali se s vozilima koja su dolazila iz suprotnog smjera.
Analizom stanja sigurnosti u prometu na području Policijske uprave zadarske za 2023. godinu, policijski službenici su temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, evidentirali i prekršajno sankcionirali ukupno 38 642 prekršaja, od čega je 18 834 prekršaja zbog prekoračenja nepropisne brzine kretanja te 1 629 prekršaj zbog vožnje pod utjecajem alkohola.


Povećanje broj prekršaja


Broj evidentiranih ukupnih prometnih prekršaja u 2023. godini je za 27,7 % veći u odnosu na 2022. godinu, kada ih je evidentirano 30 253.


U razdoblju od prva dva mjeseca 2024. godine došlo je do pogoršanja stanja sigurnosti jer su evidentirane 3 prometne nesreće s poginulim osobama što je povećanje za 200 % u odnosu na isto razdoblje 2023. godine kada je evidentirana 1 prometna nesreća.


U vremenu od 01. siječnja do 28. veljače ove godine ukupno su evidentirane 203 prometne nesreće, što je povećanje za 2 % u odnosu na isti period 2023. godine. Evidentirane su 32 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, što je smanjenje za 13,5 %, a evidentirano je 168 prometnih nesreća s materijalnom štetom, odnosno povećanje za 4,3 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine.


Tijekom navedenog razdoblja ove godine u prometnim nesrećama 4 osobe su smrtno stradale osobe što je povećanje za 300 % u odnosu na isto razdoblju prošle godine, teško tjelesno je ozlijeđeno 14 osoba, što je povećanje za 1 %, a evidentirano je smanjenje lako tjelesno ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama za 26,3 %.


Pojačan nadzor


Uspoređujući ukupan broj prometnih nesreća Policijske uprave zadarske u promatranom razdoblju, po policijskim postajama, na području Postaje prometne policije Zadar evidentirane su 152 prometne nesreće, na Području Policijske postaje Biograd 19, na području Policijske postaje Benkovac-Obrovac 16,  na području Postaje granične policije Gračac 9 i na području Policijske postaje Pag 7 prometnih nesreća.


Policijski službenici su u svom postupanju naglasak stavili na procesuiranje najtežih prometnih prekršaja zbog kojih se događaju prometne nesreće i posljedice, a osobito upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i droge, prekoračenje dopuštene brzine kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa i sigurnosnih sjedalica, nepropisna upotreba mobitela, upravljanje bez položenog vozačkog ispita i za vrijeme zabrane, prekršaji mladih vozača, prekršaji vozača teretnih vozila i autobusa, traktora, poljoprivrednih strojeva, mopeda, motocikla, bicikla i pješaka te upravljanje neregistriranim, tehnički nepregledanim i neosiguranim vozilima.


U cilju zaustavljanja negativnog trenda, Policijska uprava zadarska poduzima aktivnosti u koje je uključen maksimalan broj policijskih službenika, kao i uređaji, odnosno oprema koja se koristi za nadzor i kontrolu prometa  (uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za droge, uređaji za nadzor brzine, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica).


Aktivnosti se provode ciljano, na lokacijama na kojima se prema prostornim i vremenskim pokazateljima događa najveći broj teških prometnih nesreća, odnosno gdje se učestalo krše prometni propisi. Upravo zbog navedenih razloga policija provodi i pojačan nadzor alkoholiziranosti vozača, a vozačima dodatno kontrolira prisutnost droga u organizmu.