Nedjelja, 16. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

pranje novca

Višemjesečni rad rezultirao uhićenjem u Zračnoj luci Franjo Tuđman

Autor: Šarlota Brnčić

13.03.2023. 16:54
Višemjesečni rad rezultirao uhićenjem u Zračnoj luci Franjo Tuđman

Foto: Sergej Dreschler/NLPolicijski službenici Policijske uprave zagrebačke su, u suradnji s Ministarstvom financija – Uredom za suzbijanje pranja novca te policijom Malezije, proveli kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjim muškarcem zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela “Računalna prijevara” i “Pranje novca”.


U sklopu provođenja kriminalističkog istraživanja potvrđena je sumnja kako je 45-godišnjak činio kaznena djela tijekom 2021. i 2022. godine tako da je drugima, za sada nepoznatim počiniteljima kaznenih djela na štetu računalnih sustava, programa i podataka, ustupio podatke o bankovnim računima trgovačkog društva sa sjedištem u Zagrebu u kojem je bio odgovorna osoba.


Na te je račune primao doznačena materijalna sredstva stečena kaznenim djelima računalne prijevare na štetu inozemnih trgovačkih društava sa sjedištem u Maleziji i u Ujedinjenom Kraljevstvu.
Po zaprimanju, sredstva su uplaćivana drugim inozemnim primateljima, najčešće trgovačkim društvima s područja Kine.


U suradnji s Uredom za sprječavanje pranja novca, dio sredstava koja potječu od kaznenog djela je blokiran na računima trgovačkog društva iz Zagreba i samim time je počiniteljima onemogućeno daljnje raspolaganje sredstvima.


Analizom transakcija utvrđena je ukupna materijalna šteta od oko 1.964.300 eura od čega je 798.000 eura zamrznuto na računima trgovačkog društva iz Zagreba, a 966.000 eura naknadno je povučeno s tog računa i vraćeno trgovačkom društvu u Maleziji.


Po dovršenom kriminalističkom istraživanju osumnjičeni je u zakonskom roku predan pritvorskom nadzorniku, a posebno izvješće kao dopuna kaznene prijave je podnijeto Općinskom državnom odvjetništvu u Novom Zagrebu.