Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

dvojica poljoprivrednika

Utajili preko 35 tisuća eura krivotvorenjem računa gospodarstva

Autor: Hina

27.02.2023. 15:30
Utajili preko 35 tisuća eura krivotvorenjem računa gospodarstva

Foto: Mateo LevakVlasnika poljoprivrednog gospodarstva na križevačkom području policija je prijavila da je knjiženjem računa, koje je za njega krivotvorio drugi osumnjičeni, te utajom poreza državni proračun oštetio za više od 35 tisuća eura.


Prema izvješću koprivničko-križevačke policije od ponedjeljka, dvojica muškaraca u dobi od 35 i 45 godina s osumnjičeni su za kaznena djela utaje poreza ili carine te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.


Sumnja se da je 35-godišnjak kao vlasnik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva od siječnja do studenoga 2018. u svojim poslovnim knjigama knjižio krivotvorene ulazne račune tvrtke u iznosu većem od 288 tisuća eura, a račune je kao djelatnik te tvrtke krivotvorio 45-godišnjak.
Temeljem krivotvorenih računa 35-godišnjak je odbio ne pripadajući pretporez u iznosu od 35,5 tisuća eura, oštetivši državni proračun za isti iznos, kažu u policiji. Inače, sudska praksa zahtijeva postojanje izravne i trenutačne veze između stjecanja robe ili usluge i oporezive izlazne transakcije.


To stjecanje treba, prema objektivnim kriterijima, služiti gospodarskoj aktivnosti poreznog obveznika.


Suprotno tomu, ako se stjecanja izvršavaju u svrhu transakcija koje se izuzimaju ili koje ne ulaze u područje primjene PDV-a, ne može se primiti nikakav izlazni porez niti se može odbiti ikakav pretporez.