Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

KAZNENA PRIJAVA

Uskok pokrenuo istragu protiv petorke koja je krijumčarila Kineze

Autor: Hina

12.05.2023. 18:58
Uskok pokrenuo istragu protiv petorke koja je krijumčarila Kineze

Foto: PU ZadarskaUskok je na temelju kaznene prijave brodsko-posavske policije pokrenuo istragu protiv petorice muškaraca koje sumnjiči da su za novac krijumčarili 14 kineskih državljana iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku. Brodsko-posavska policija je priopćila da za krijumčarenje sumnjiče 70-godišnjeg državljanina BiH, 46-godišnjeg državljanina Slovenije, 36-godišnjeg državljanina Srbije te dvojicu hrvatskih državljana u dobi od 27 i 35 godina. Osumnjičenici su uhićeni 10. svibnja u Slavonskom Brodu u blizini autoceste A3 u sklopu aktivnosti na zaštiti državne granice i sprječavanju nezakonitih ulazaka u RH.


Policija je izvijestila da je tada zaustavila dva automobila slovenskih oznaka kojima su u pravcu Zagreba upravljali 70-godišnjak i 46-godišnjak. U jednom automobilu uočili su pet, a u drugom četiri Kineza te su posumnjali da je riječ o krijumčarenju osoba. Devetero kineskih državljana nezakonito je u Hrvatsku ušlo preko rijeke Save u gumenom čamcu. U blizini naplatnih kućica, dodaje policija, uhićena su preostala trojica osumnjičenika koji  se dovode u vezu s krijumčarenjem, a pronađeno je još pet ilegalnih migranata.


Uskok dodaje da su se osumnjičenici iz koristoljublja udružili s nepoznatim osobama s područja BiH i dogovorili da 14 stranih državljana prevezu iz BiH u Hrvatsku. Petorica osumnjičenih su uz kaznene prijave predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave osječko-baranjske, a Uskok će sucu istrage osječkog Županijskog suda predložiti određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika. U policiji nadodaju da će se prema zatečenim strancima provesti postupak sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Zakonu o strancima.