Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

MJESECIMA U BIJEGU

Uhićen dvojac koji stoji iza najveće kripto prevare u povijesti Hrvatske

Autor: Portal NL

15.11.2023. 08:40
Uhićen dvojac koji stoji iza najveće kripto prevare u povijesti Hrvatske

Foto: Screenshot FacebookJutarnji list javlja da su Rijeci uhićeni Luka Burazer i Eugen Travalja, vlasnici tvrtke BitLucky iz Kostrene, koji se suočavaju s optužbama za najveću kripto prevaru u povijesti Hrvatske. Bijesni klijenti tvrde da su prevareni za desetine milijuna eura, a Burazer i Travalja su se od njih, kao i od policije skrivali oko šest mjeseci.


Navodno su uhićeni u svojim domovima u Rijeci. Ulagači propale riječke tvrtke za trgovanje kriptovalutama “Bitlucky” u kolovozu su bili upozorili da je slučaj najveće kripto prevare na ovim prostorima mjesecima bez pomaka.


U javnost su tada istupili, kako ističu, zbog poticanja Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci na pokretanje postupka protiv osumnjičenih koji su u bijegu. Tri mjeseca kasnije nešto je ipak potaknulo DORH i policiju na pomak.


Prevareno stotine ulagača
Ulagači ističu da se radi o izuzetno dobro i detaljno osmišljenoj kripto prevari dosad neviđenoj na ovim prostorima u kojoj je prevareno više od 700 ulagača. Direktor riječke tvrtke Bitlucky Luka Burazer, zajedno s tajnicom Vedranom Gološin te suosnivačem tvrtke Eugenom Travaljom, bio je mjesecima u bijegu.


Kaznenu prijavu podnijelo je više stotina ulagača, a njihovi odvjetnici poslali su više desetaka podnesaka i požurnica. Ulagači ističu da se radi o hitnom i nesvakidašnjem slučaju u kojemu je oštećen izuzetno velik broj ljudi za više desetaka milijuna eura.


Luka Burazer, podsjećaju, posljednji se put javio svojim ulagačima emailom 18. svibnja 2023. kada ih je obavijestio da je “tvrtku doveo u stanje krize”.


Predstavlja se kao žrtva


Otada mu se gubi svaki trag, no ipak 30. srpnja 2023. dao je intervju Jutarnjem listu u kojem odbacuje optužbe i predstavlja se kao žrtva, ali svoju lokaciju nije otkrio.


Ulagači navode da su o slučaju izvijestili premijera, ministra pravosuđa te ostala državna tijela, ali povratne informacije nisu dobili.


Zaključuju da je ukradena ogromna količina kriptovaluta ulagača koji su imali važeće ugovore pa i dalje računaju na povratak uloženih kriptovaluta.