Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

AKCIJA USKOK-A

Uhićen časnik Hrvatske vojske, krao je sekundarne sirovine

Autor: Portal ZL

07.05.2024. 16:44
Uhićen časnik Hrvatske vojske, krao je sekundarne sirovine

Foto: Luka JeličićIstražitelji Odjela kriminalističke vojne policije Pukovnije vojne policije uhitili su u utorak djelatnog časnika zbog sumnje da je počinio tri kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te su u koordinaciji s USKOK-om proveli kriminalističko istraživanje, priopćeno je iz MORH-a.


Istragom u suradnji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta potvrđena je sumnja da je uhićeni kaznena djela počinio od travnja 2021. do kolovoza 2023. godine.


Sumnja se da je kao zapovjednik Podsredišta za skladištenje materijalne imovine Doljani, u sastavu Bojne za opskrbu Zapovjedništva za potporu Oružanih snaga RH, u izvješća i popise djelatnika angažiranih na zadaćama održavanja i uništavanja ubojnih sredstava unosio neistinite podatke.
Također je utvrđeno da je izvješća vlastoručno potpisivao i ovjeravao, te mu je na temelju neistinitih podataka MORH neosnovano isplatio dnevne pirotehničke dodatke u bruto iznosu od 15.042,28 eura, na štetu Republike Hrvatske.


Nadalje, sumnja se da je svojim podređenim djelatnicima nalagao da za vrijeme radnog vremena obavljaju građevinske i druge radove na izgradnji njegove kuće, da službenim vozilima prevoze građevinski materijal na gradilište i koriste strojeve u vlasništvu Oružanih snaga.


Na taj je način oštetio RH za iznos od najmanje 15.953,53 eura dok je sebi pribavio nepripadajuću materijalnu korist u iznosu od 6.727,91 eura, ističe se u priopćenju.


Sumnja se i da je otpadnu metalnu masu – mesing, dobivenu nakon uništavanja streljiva, koja je u vlasništvu RH, prodao trgovačkom društvu ovlaštenom za otkup sekundarnih sirovina za ukupni iznos od 1.480,40 eura, a novac je zadržao za sebe.


Uhićeni je predan pritvorskom nadzorniku, a USKOK-u je protiv njega podnesena kaznena prijava, stoji u priopćenju MORH-a.