Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

RASNA MRŽNJA

Ubio čovjeka lukom i strijelom: “Vidio sam ih kako uriniraju i izgubio razum; inače nisam nasilan”

Autor: Portal Novi list

04.11.2022. 20:45
Ubio čovjeka lukom i strijelom: “Vidio sam ih kako uriniraju i izgubio razum; inače nisam nasilan”

Foto: Screenshot“Poludio sam. Iskreno, ne sjećam se da sam uzvikivao rasističke fraze, ali vidio sam vidio dvojicu kako uriniraju ispred  naše kuće i uzeo sam luk i strijelu kako bih ih zastrašio. Inače nisam nasilan”. Riječi su to 63-godišnjeg Evarista Scalca, optuženika za ubojstvo koji je saslušan nakon uhićenja, javlja Il Corriere della Sera.


Evaristo Scalco je naime optužen da je strijelom nasmrt pogodio 41-godišnjeg Peruanca po imenu Javiero Alfredo Miranda Romero. Zločin se dogodio u noći između 1. i 2. studenog u povijesnoj jezgri Genove.


Ne sjeća se da je vrijeđao strance


Scalca su saslušali tužiteljica Arianna Ciabattini i istražni sudac Matteo Buffoni i on je ispričao svoju verziju događaja. Scalco, kojeg brani odvjetnik Fabio Fossati, govorio je oko sat i pol. Kazao je kako se “ne sjeća da je izrazio mržnju prema strancima”, a element je to o kojem su govorili neki svjedoci i koji bi predstavljao otegotnu okolnost. Evaristo Scalco, koji je radio kao stolar u brodogradnji i kao pomorac, rekao je da mu je “jako žao” zbog ubojstva i pogotovo zbog te otegotne okolnosti.
“Dolazim iz pokrajine u kojoj je Sjeverna liga vrlo jaka, ali ne dijelim rasističke stavove; dapače uvijek sam pokušavao objasniti prijateljima i poznanicima da stranci koji dolaze često dolaze iz ratnih područja ili teških situacija”, rekao je Scalco koji je porijeklom iz Varesea.
63-godišnjak je nadalje rekao da mu je “slomljeno srce zbog onoga što se dogodilo”, naglasivši da inače nije “nasilan” već je jednostavno “zaljubljenik u lukove i strijele”.
Tužiteljima i istražnim sucima kazao je kako je sudjelovao na skupovima i događajima na kojima se ovoj sportskoj disciplini podučavaju čak i najmlađi.


Raskorak između njegove priče i snimki


O nastavku te tragične večeri postoji raskorak između njegove priče i snimki koje su kružile internetom. Scalco tvrdi da je odmah sišao kako bi pomogao pogođenom Javieru Romeru, koji je tada bio teško ozlijeđen, ali još uvijek živ. “Kad sam vidio što se dogodilo, otišao sam u kuću po ručnike”, tvrdi Scalco. Međutim, prema riječima nekih svjedoka, muškarac je nastavio prijetiti i vrijeđati žrtvu i njegova prijatelja.


Saslušanje je također imalo za cilj rasvijetliti psihofizičko stanje ubojice u večeri zločina: “Bio sam umoran i slušao sam glazbu”, rekao je Scalco koji je nešto ranije toga dana doplovio u Genovu kako bi prebacio brod s Malte, a jedna od prvih hipoteza je da je te večeri popio nekoliko čašica previše.


Talijanski mediji pišu da se Javiero Alfredo Miranda Romero te kobne večeri vraćao iz obližnjeg puba gdje je proslavio  rođenja sina. Mediji ujedno javljaju da je 41-godišnjak ubijen samo zato što je Evaristu Scalcu smetala buka koja je dolazila s ulice. Kako javlja televizija RAI, prije no što je lukom i strijelom gađao Javiera, Scalco je uzviknuo: “Odlazite posrani imigranti”.


Istražni sudac potvrdio je pritvor za Evarista Scalca.