Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

Na pašnjaku

U Lici novi pronalazak eksplozivnih materijala

Autor: Marin Smolčić

02.01.2023. 12:06
U Lici novi pronalazak eksplozivnih materijala

Foto: PU zadarskaNe prođe tjedan dana a da iz Policijske uprave ličko-senjske  ne stigne informacija o dragovoljnoj postupku ili dojavi građana koji se žele riješiti  oružja, eksploziva i streljiva ili su ga pronašli u blizini svojih kuća. Puno je opasnija situacija kada se građani žele riješiti svojih privatnih arsenala ostavljajući bombe i eksploziv po livadama ili šumarcima neka daleko od ljudskih naselja gdje ih lako mogu pronaći djeca.


Tako je na Silvestrovo, 31. prosinca 2022. godine, mještanin sela Visuć kod Udbine dojavio da je na pašnjaku  pronašao minsko-eksplozivno sredstvo. Izlaskom na mjesto događaja policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu utvrdio je da se radi o topničkom zrnu call. 105 mm.


S obzirom da je zrno bilo u oštećenom stanju i nije bilo sigurno za daljnji transport, topovsko zrno je uz poduzimanje svih mjera sigurnosti uništeno. Pretpostavlja se kako je topovsko zrno tijekom Oluje doletjelo iz zgrade Područne škole Visuć gdje su neprijateljske snage načinile skladište streljiva. Prilikom bijega s okupiranih područja škola-skladište podignuta je u zrak, a tom prilikom se mnoštvo neeksplodiranih mina, zrna i bombi rasulo u vrlo širokom luku po okolnim poljima.
Policijska uprava ličko-senjska upozorava građane da budu oprezni te da ukoliko pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već da o tome odmah obavijeste policiju.