ponedjeljak, 15. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

ubojstvo s paga

Tanasković se danas kratko obratio sudu: "Žao mi je što sam učinio puno loših stvari u životu"

Autor: Goran Šimunov

20.03.2024. 14:33
Tanasković se danas kratko obratio sudu:

Foto: Luka JeličićŽao mi je što sam učinio puno loših stvari u svojem životu, pa i ovo, a sve zbog svoje bolesti, kazao je danas u nastavku suđenja na Županijskom sudu u Zadru Duško Tanasković, državljanin Srbije u dobi od 30 godina koji je optužen da je 25. kolovoza 2022. ispred noćnog kluba Noa na plaži Katarelac, susjednoj plaži Zrće na otoku Pagu, likvidirao 39-godišnjeg državljanina Crne Gore Gorana Vlaovića.


Tanasković je na samom kraju dokaznog postupka imao prigodu iznijeti svoju obranu, no osim gore spomenute rečenice od toga je jučer odustao.


Izricanje presude zakazano je za ponedjeljak, 25. ožujka. Na jučerašnjoj raspravi su iznesene i završne riječi. Zastupnik optužbe, prvi zamjenik županijskog državnog odvjetnika (ŽDO) u Zadru, Ivica Škara, rekao je kako smatra da je na suđenju nedvojbeno dokazano kako je okrivljeni Tanasković počinitelj ovog kaznenog djela upravo na način na koji mu se to stavlja na teret, bez obzira na to što to negira.


Dokazi protiv okrivljenika
– Ispitani su svi svjedoci koji su imali neposredna ili posredna saznanja o ovom događaju. Ispričali su kako su vidjeli da okrivljenik puca, da oštećenik pada i da okrivljenik bježi. Još trojica svjedoka pratila su okrivljenika dok je bježao te su vidjeli kako se presvlačio i kako je odbacivao stvari.


Očevidom su na samom mjestu izvršenja pronađeni tragovi krvi i čahure streljiva, potom je na makadamskom putu pronađena prazna platnena torba i majica kratkih rukava s više tragova sasušenih tragova crvene boje nalik na krv. Na drugoj lokaciji nađena je i ramena torbica u čijem je pretincu pronađen pištolj marke Glock u kojem se nalazio spremnika streljivom. Na još jednoj lokaciji pronađen je odbačeni razbijeni mobitel.


Iz videonadzora samog noćnog kluba se vidjelo kako je oštećeniku prišla osoba mršavije građe odjevena u crnu majicu dugih rukava koja mu je iz neposredne blizine ispalila hitac u stražnji dio glave uslijed čega je Goran Vlaović pao licem prema podu.


Iz nalaza obdukcije je utvrđeno kako je zadobio teške ozljede glave uslijed čega je od posljedica tih ozljeda preminuo, ističe Škara koji je kazao kako je provedenim balističkim vještačenjem, koje je proveo Centar Ivan Vučetić, utvrđeno kako je zrno streljiva ispaljeno iz pronađenog pištolja.


Dodao je kako je na silikonskom odljevu šaka Tanaskovića i na silikonskom odljevu koji je izuzet sa žrtve, Gorana Vlaovića, uočeno plavo obojenje karakteristično za djelomično sagorjele čestice baruta. Pronađeni su i opušci s tragovima DNK za koje je utvrđeno da pripadaju Tanaskoviću, koji je čekao da Vlaović izađe iz kluba kako bi počinio ubojstvo.


Bio psihički ubrojiv


– Kombiniranim psihijatrijsko-psihološkim vještačenjem Tanaskovića utvrđeno je kako ima disocijalni poremećaj ličnosti, kao i da je upotrebljavao štetne psihoaktivne tvari. Utvrđeno je i kako u njegovom ponašanju nema psihopatologijskih elemenata na osnovu kojih bi njegove sposobnosti značenja vlastitog postupanja i vladanja svojom voljom u vrijeme počinjenja kaznenog djela bile smanjene.


Utvrdili su i kako okrivljenik ne boluje od neke duševne bolesti, već je kod njega detektiran poremećaj ličnosti. Utvrđeno je kako kazneno djelo nije počinjeno zbog ovisnosti okrivljenika o drogama. Zlouporabljivao je više psihoaktivnih tvari, ali samo kazneno djelo nije produkt njegove ovisnosti.


Pojašnjeno je kako osoba koja ima poremećaj ličnosti ima problem u svom funkcioniranju, ali je to funkcioniranje unutar realiteta, naglasio je zastupnik optužbe podsjetivši kako je okrivljenik po počinjenju ubojstva razbio svoj mobitel kako bi otežao pronalaženje osoba koje su od njega naručile počinjenje ovog djela.


– Počinio je djelo s izravnom namjerom pokazavši iznimnu hladnokrvnost i usredotočenost. Otegotna okolnost su skriveni učinci kaznenog djela kojima se nanosi šteta hrvatskom turizmu te se kompromitira destinacija. Također je triput pravomoćno osuđivan u Republici Srbiji, no to evidentno nije utjecalo da promijeni ponašanje.


Nije izrazio žaljenje ni kajanje za počinjenje djela. Također je izostala i verbalna isprika obitelji žrtve, upozorio je Škara, s čijim riječima se složio i Boris Radman, odvjetnik obitelji oštećenog Vlaovića.


Nije bilo motiva


– Oštećenici drže kako nije ni najmanje sporno da pokojni Goran Vlaović nije dao nikakvu osnovu ni motiv ili bilo što drugo počinitelju djela za učin inkriminiranog. Goran nije poznavao počinitelja niti je bio s njime u bilo kojem kontaktu, pa Tanasković nije prema njemu imao razloga ni osnova poduzeti neku radnju, a kamoli ga lišiti života.


Ukazuju i kako su u počinjenju ovog kaznenog djela uz Tanaskovića sudjelovale i druge osobe. Utvrđenje povezanosti ovih osoba je spriječeno odlukama Visokog kaznenog suda iz studenog 2023. i veljače 2024., naglašava Radman.


Zastupnik obrane, Vinko Gulišija, odvjetnik iz Splita je u svojim završnim riječima pokušao umanjiti dokaze protiv okrivljenika podsjetivši kako su neposredno nakon ubojstva policijski službenici proveli radnje prepoznavanja pri čemu dvojica svjedoka među petoricom poredanih osoba nisu prepoznali okrivljenika.


– Okrivljenik kritične prigode nije poznavao oštećenog niti je imao motiv da ga liši života, a pištolj i nož je sa sobom nosio zbog strahova koje je osjećao. Imao je psihičkih problema zbog čega u noći koja je prethodila ubojstvu nije spavao, pa je uzeo lijekove i narkotike te se ničeg iz te noći i zore kada se dogodilo ubojstvo ne sjeća.


Ne zna ni za kakvu poveznicu s djelom za koje je optužen. Ovakav stav je uvjerljiv, logičan i utemeljen na liječničkim nalazima Odjela psihijatrije Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu. Više pita se tamo liječio te mu je propisivana terapija zbog psihičkih problema koje je imao, zbog čega je čak predlagano liječenje u ustanovi zatvorenog tipa.


Naveden je i niz lijekova koji su mu propisani kao terapija. Iz jednog od nalaza se vidi kako se okrivljenik osjeća napeto, kako čuje glasove koji mu se pojavljuju u glavi i koji ga uznemiruju.


Noć prije događaja na Pagu nije mogao spavati, osjećao je nemoć, šumove i glasove u glavi, imao je osjećaj da mu se svi smiju, ističe Gulišija koji drži kako je zaključak Klinike Vrapče o Tanaskoviću kontradiktoran zaključku Odjela psihijatrije u Kragujevcu. Dodao je kako nema razloga ne dati povjerenje zaključku liječnika iz Kragujevca.


Sporni zaključak Vrapča


– Nalaz iz Vrapča je netočan. Sudsko vijeće ne može zanemariti činjenicu kako se radi o okrivljeniku koji je psihički teško bolestan. Ne može se zanemariti da pije najveću dozu lijekova koju su liječnici propisali i to s razlogom. Zato je nejasan stav tima iz Vrapča, kaže zastupnik optužbe koji se osvrnuo i na provlačenje priče o povezanosti okrivljenika s kriminalnim skupinama, ali za to nema, dodao je, nikakvog dokaza.


Pribavljena je i optužnica iz Crne Gore prema kojoj se okrivljenik tereti za pomaganje u ubojstvu, ali ništa iz optužnice, kako naglašava, ne ukazuje na okrivljenika kao pomagatelja u ubojstvu.


– Zadarski ŽDO se poziva na brutalnost ubojstva. No ne radi se o brutalnosti. Na temelju činjeničnog opisa ovog djela je određena pravna kvalifikacija, zbog čega i nemamo kvalificirani oblik ubojstva. Posebnih otegotnih okolnosti za okrivljenika obrana ne vidi, osim njegove prijašnje osuđivanosti.


Smatramo kako ne treba razmišljati o drastičnoj kazni. Optuženik je danas u svojim riječima izrazio priznanje i kajanje. Ako ga proglasite krivim imajte ovo u vidu. Svrha kažnjavanja se može postići jednom primjerenom kaznom, pozvao je Gulišija Sudsko vijeće.