ponedjeljak, 15. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

UBOJSTVO NA PAGU

NASTAVLJENO SUĐENJE Duško Tanasković sutra iznosi svoju obranu

Autor: Goran Šimunov

19.03.2024. 14:23
NASTAVLJENO SUĐENJE Duško Tanasković sutra iznosi svoju obranu

Foto: Luka JeličićNakon gotovo punih šest mjeseci na Županijskom sudu u Zadru danas je nastavljeno suđenje za ubojstvo državljaninu Srbije u dobi od 30 godina, Dušku Tanaskoviću, optuženom da je 25. kolovoza 2022. ispred noćnog kluba Noa na plaži Katarelac, susjednoj plaži Zrće na otoku Pagu, likvidirao 39-godišnjeg državljanina Crne Gore Gorana Vlaovića.


Nastavak suđenja bio je odgođen na neodređeno razdoblje u rujnu 2023., dok se čekala odluka Visokog kaznenog suda RH koji je odlučivao o žalbi obrane okrivljenika na odluku zadarskog suda da se odbije kao neosnovan zahtjev obrane o izdvajanju dijela dokaza iz spisa.


Prema neslužbenim informacijama Visoki kazneni sud je prihvatio žalbu obrane, a iako su nam iz ovog suda u odgovoru na naš upit najavili kako će svoju odluku u vezi ovog slučaja objaviti jučer, 19. ožujka na svojoj mrežnoj stranici, do završetka pisanja ovog teksta to se nije dogodilo.
Zastupnik obrane, odvjetnik iz Splita Vinko Gulišija u žalbi Visokom upravnom sudu tražio je da se dokazi pribavljeni provedbom posebnih dokaznih radnji, odnosno tehničkim snimanjem u ćeliji Tanaskovića u Zatvoru u Splitu, zapisnici transkripti i drugo, proglase nezakonitim.Imovinski zahtjev


S obzirom da je od zadnje rasprave na sudu u ovom slučaju prošlo više od tri mjeseca, u skladu s odredbom Zakona o kaznenom postupku suđenje je moralo početi ispočetka. Tanasković se i ovog puta za kazneno djelo za koje je zapriječena kazna od pet do 20 godina zatvora, izjasnio kako nije kriv.


Nastavak suđenja je jučer u stvarnosti izgledao tako da su navedeni svi dokazi koji su izvedeni u dosadašnjem dijelu suđenja, a pročitano je i više iskaza svjedoka. Jedina novina, kako je navela predsjednica Sudskog vijeća, sutkinja Ana Brkić, je što su oštećenici, majka, otac i brat ubijenog Gorana Vlaovića uredili svoj imovinsko-pravni zahtjev prema Tanaskoviću.


– Oštećenici zahtijevaju da se svakom od njih isplati iznos od 106.179 eura, kaže sutkinja Brkić.


Suđenje se nastavlja danas za kada je najavljeno kako će okrivljeni iznijeti svoju obranu, a predviđeno je i da zastupnici optužbe, prvi zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Zadru Ivica Škara i zastupnik optužbe, odvjetnik Gulišija iznesu završne riječi.Hitac u glavu


Prema izjavama brojnih svjedoka, koje su jučer ponovno pročitane, Tanasković je oštećenom Goranu Vlaoviću prišao s leđa, i iz torbice koja mu je stajala preko ramena izvukao pištolj, za koji je u istražnom postupku utvrđeno kako se radi o pištolju marke Glock 17, te mu iz neposredne blizine ispalio hitac u glavu u predjelu iznad desnog uha.


Uslijed toga je oštećeni Vlaović zadobio tešku i po život opasnu ozljedu u vidu višestrukog prijeloma baze lubanje, prilikom čega je došlo do nagnječenja mozga i krvarenja moždane ovojnice, od čega je preminuo u vozilu Hitne medicinske pomoći na putu do Opće bolnice Zadar.


Nakon počinjenja ovog kaznenog djela Tanasković je dezorijentirano bježao po plaži, potom preko parkinga do glavne ceste, gdje su ga zatekli policijski službenici Interventne policije, i to u trenutku dok je pokušavao mobitel razbiti o pod.


U međuvremenu se uspio presvući i ruksak koji je do tada nosio na leđima odbaciti u nisko raslinje, gdje su ga naknadno pronašli policijski djelatnici.


Tijekom suđenja zastupnik obrane je pokušao dokazati kako Tanasković boluje od šizofrenije, no iako se u rodnom Kragujevcu liječio od psihičkih bolesti, psihološkim vještačenjem utvrđeno je kako je optuženik osoba prosječne inteligencije koja ne boluje od šizofrenije, ali osobne i socijalne funkcije upućuju na poremećaj ličnosti, prvenstveno disocijalnog tipa.