Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

blockchain mreža

Slovenka trgovala kriptovalutama i prijevarom ostala bez 35 tisuća eura

Autor: Hina

20.01.2023. 17:39
Slovenka trgovala kriptovalutama i prijevarom ostala bez 35 tisuća eura

Foto: Vedran Karuza/NLZa oko 35 tisuća eura prevarena je 46-godišnja Slovenka koja je u više navrata sa svoga računa putem interneta obavljala novčane transakcije s tvrtkom koja se bavi trgovanjem kriptovalutama, a za koju se pokazalo da je prevarantska.


Primorsko-goranska policija u petak je objavila kako su iz Opatije zaprimili prijavu slovenske državljanke da je žrtva računalne prijevare.


Ona je tijekom studenoga prošle godine u više navrata obavljala novčane transakcije sa svog računa na tzv. bitcoin novčanik, čije podatke je dobila od tvrtke koja se bavi trgovanjem kriptovalutama.
Naime, takvi novčanici djeluju kao posrednik između korisnika i Blockchain mreže te pohranjuju informacije o imovini, a uključuju i adresu te javni i privatni ključ.


Unatoč uplati od oko 35 tisuća eura na račun objavljen na stranicama navedene tvrtke, račun Slovenke ostao je prazan te je shvatila da je prevarena.


Kako ne bi postali žrtvom ovakvog i sličnog kaznenog djela, iz policije građanima savjetuju da prije odluke o kupnji ili investiranju putem interneta svakako provjere adrese pošiljatelja elektroničke pošte.


Trebaju provjeriti i postoji li uopće navedena pravna ili fizička osoba koja se bavi trgovinom, a posebno da na njihove zahtjeve ne šalju svoje osobne ili podatke bankovnih kartica.