Srijeda, 28. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

S 15 na 12 godina

Prijatelju ulila antifriz u sok, sud joj smanjio kaznu

Autor: Hina

02.03.2023. 14:11
Prijatelju ulila antifriz u sok, sud joj smanjio kaznu

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELLPrvostupanjsku osuđujuću presudu od 15 godina zatvora zbog pokušaja ubojstva Visoki kazneni sud preinačio je u 12-godišnju zatvorsku kaznu, na koju je osuđena 30-godišnja Kristina Ferko koja je početkom 2020., podmetnuvši mu antifriz u sok, u Ozlju pokušala otrovati prijatelja i sumještanina.


Ne navodeći imena stranaka u postupku, sa Suda su u četvrtak priopćili kako su djelomično potvrdili, a djelomično preinačili prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Karlovcu, kojom je zbog teškog ubojstva u pokušaju optuženica osuđena na 15 godina zatvora.


Potvrđena je osuđujuća presuda po kojoj je optužena, u namjeri da ga ubije, na Vincekovo u siječnju 2020. svom prijatelju Denisu Matijašiću dala da popije sok iz boce mineralne vode “Jana”, u koji je ranije potajno ulila antifriz,  znajući da ta tekućina sadrži otrovnu supstancu.
On je popio piće, pa mu je tijekom noći pozlilo te je odvezen u bolnicu i hospitaliziran zbog upale moždane ovojnice i zatajenja bubrega. Nalazio se u teškom i po život opasnom zdravstvenom stanju, a život mu je spašen samo zahvaljujući pravovremenom i intenzivnom liječenju, ističu u optužnici sa Visokog kaznenog suda.


Navode kako prvostupanjski sud, Županijski sud u Karlovcu, u svojoj nepravomoćnoj presudi nije počinio bitne povrede odredaba kaznenog postupka niti povrede kaznenog zakona te je pravilno i potpuno utvrdio činjenično stanje.


No, naglašavaju, prilikom izbora vrste i mjere kazne optuženici je kao olakotno cijenio dosadašnju neosuđivanost, a kao otegotno nepostojanje razloga za počinjenje djela, dobru pripremu i organiziranost u počinjenju djela koja se očitovala u osiguranju alibija te brisanje tragova komunikacije u mobitelu.


Dobra priprema i organiziranost, kažu na Sudu, očituje se i u korištenju posebnog broja preko kojeg je optužena komunicirala s žrtvom, prema kojoj nije imala nikakvu empatiju, već namjeru ubojstva s izravnom namjerom.


Visoki kazneni sud je utvrdio kako izvršenje kaznenog djela teškog ubojstva na podmukao način po prirodi stvari pretpostavlja da je počinjeno s izravnom namjerom, što prvostupanjski sud nije ocijenio kao otegotnu okolnost, a precijenio je ostale utvrđene otegotne okolnosti te optuženoj izrekao prestrogu kaznu zatvora.


Prema ocjeni Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske, optuženoj je izrečena zatvorska kazna od 12 godina kao primjerena težini počinjenog kaznenog djela, ličnosti optužene i okolnostima djela, te će se njome postići ciljevi generalne i specijalne prevencije.


Osim toga, kažu u presudi, tom kaznom će se postići pravednost kažnjavanja za teške oblike kaznenih djela, ali i omogućiti optuženoj ponovno uključivanje u društvo.