Srijeda, 28. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

GARCIA LUNA

Bio je ikona borbe protiv droge u Meksiku, a krijumčario kokain i bio na “plaći” kartela

Autor: Hina

22.02.2023. 10:25
Bio je ikona borbe protiv droge u Meksiku, a krijumčario kokain i bio na “plaći” kartela

Foto: ReutersBivšeg meksičkog ministra Genara Garciju Lunu, nekadašnjeg istaknutog borca u suzbijanju trgovine drogom u njegovoj zemlji, porota na sudu u New Yorku proglasila je u utorak krivim za krijumčarenje kokaina iz Meksika u Sjedinjene Države, za što mu prijeti doživotni zatvor.


Porotnici na saveznom sudu u Brooklynu presudili su da je taj bivši ministar za javnu sigurnost meksičkog predsjednika Felipea Calderona (2006.-2012.) kriv po pet točaka optužnice, napose da je primao milijune dolara kako bi zaštitio kartel Sinalou i da je bio umiješan u krijumčarenje najmanje 53 tone kokaina iz Meksika u SAD od 2001. do 2012.


Garcia Luna, koji tijekom rasprava nije rekao ni riječi, proglašen je krivim po svim točkama optužnice, potvrdilo je savezno tužiteljstvo Brooklyna u objavi na Twitteru. Kazna, koja može ići od 10 godina zatvora do doživotne, znat će se idućih tjedana.
Garcia Luna je najviši meksički dužnosnik kojemu se sudilo na saveznom sudu u New Yorku koji je zaratio s narko kartelima Srednje i Južne Amerike koji uz pomoć lokalnih ministara krijumčare drogu u SAD.


Dotični sud u Brooklynu je 2019. na doživotni zatvor osudio bivšeg vođu kartela Sinaloe, Joaquina “El Chapa” Guzmana.