Nedjelja, 16. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Internetska prevara

Preko društvenih mreža platila mobitel koji nikad nije dobila

Autor: Portal ZL

14.02.2023. 09:53
Preko društvenih mreža platila mobitel koji nikad nije dobila

Foto: Hrvoje Jelavić/PixsellOprez pri kupnji, savjetujemo građanima da račune ne plaćaju preko aplikacija, već kod isporuke robe te da ne ustupaju osobne podatke.
Jučer je 29-godišnjakinja policiji  prijavila kako se 10. veljače 2023. godine javila na oglas i putem društvene mreže stupila u kontakt s nepoznatom osobom te dogovorila kupnju mobilnog uređaja. Nakon toga je nepoznatoj osobi na poslanu lažnu internetsku poveznicu uplatila nekoliko stotina eura dok joj mobilni uređaj nije dostavljen.


Budite oprezni  na društvenim mrežama prilikom pronalaska oglasa za povoljnu kupovinu.
Svakim danom sve češće i više komuniciramo preko modernih tehnologija, na internetu plaćamo račune, naručujemo odjeću, prodajemo stvari i sl. Uz sve navedene prednosti, online svijet donosi i određene opasnosti. Danas kriminalci imaju još više mogućnosti za različite prijevare putem interneta, u kojem su žrtve trgovci i potrošači, svi oni koji „kupuju- prodaju“.


Pa prema tome kako se pripremiti i zaštiti od prijevara koje vrebaju u virtualnom svijetu ?
Kako bi lakše prepoznali prijevare i da ne postanete iduća žrtva, bitno je prepoznati glavne indikatore prijevare:


  • slanje poveznice(linka) koji naizgled vodi na stranice trgovačkih društava koje se bave poštanskim i dostavnim uslugama s objašnjenjem kako se treba registrirati i unijeti osobne podatke,
  • lažni/kopirani izgled WEB stranice trgovačkih društava, lako prepoznatljiv po brojnim pravopisnim i gramatičkim greškama hrvatskog jezika, u kombinaciji sa stranim jezicima, (najčešće se koriste Internet prevoditelji),
  • jedan od indikatora je i zahtjev za unosom podataka sa debitne/kreditne kartice (broj kartice te posebice tzv. sigurnosni CVC/CVV troznamenkasti broj sa poleđine kartice ),
  • zahtjev za pristup Internet bankarstvu (unos broja tokena, OTP iz tokena i APPLI2/MAC iz tokena),
  • također jedan od indikatora koji se pojavljuje u posljednje vrijeme se odnosi na poruke/ponude za kupovinu putem WEB stranice oglasno-prodajnih portala, koje potencijalni prodavatelj zaprima na svoj mobilni telefon ( kroz aplikacije za komunikaciju) pri čemu su zabilježene poruke sa pozivnih brojeva drugih zemalja ali i brojevi hrvatskih mreža.


S ciljem snažne zaštite od internetskih prijevara te sigurnog korištenja društvenih mreža, kupovine poklona, rada i zabave, donosimo Vam i korisne savjete:


Pratite pouzdane izvore i koristite Internet sigurno i odgovorno. Ako postanete žrtva računalnog kaznenog djela, prijavite to policiji.