Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

POLICIJA UPOZORAVA

Policija upozorava da je više građana u Istri na meti prevaranata

Autor: Hina

12.01.2024. 16:00
Policija upozorava da je više građana u Istri na meti prevaranata

Foto: PU zadarskaIstarska policija upozorila je u petak da je u posljednje vrijeme zabilježeno nekoliko slučajeva prevara, gdje počinitelji pod izlikom uplate zarade od trgovine kriptovalutama traže od osoba podatke o bankovnom računu i tokenu, a potom podižu novac s njihovih računa.


Pulska policija trenutno istražuje slučaj 73-godišnjaka kojeg je u srijedu nazvao muškarac i predstavio mu se kao djelatnik banke rekavši mu da na računu ima zaradu od trgovine kriptovalutama pa taj novac treba prebaciti na račun u svojoj banci.


Putem elektroničke pošte poslao mu je upute kako treba prebaciti novac, a oštećeni je počinitelju dao podatke o svom bankovnom računu i broj tokena, nakon čega je primijetio da mu je s računa nedostaje nekoliko tisuća eura.
Slično se dogodilo 56-godišnjakinji na području Labina i 40-godišnjaku na području Rovinja, koji su također dobili pozive nepoznate žene i muškarca, koji su im rekli da im se na račun treba prebaciti zarada od trgovine kriptovalutama.


Oštećeni su nepoznatim osobama dali podatke svojih bankovnih računa, tokena i PIN broj, a potom su primijetili da im s računa nedostaje novac. Isto su oštećeni za više tisuća eura.


Policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja i tragaju za nepoznatim počiniteljima. Policija ujedno upozorava građane da budu oprezni kako ne bi postali žrtve kaznenih djela s obzirom da je vidljivo kako je izrazito važno štititi svoje osobne podatke, bez obzira u stvarnom ili virtualnom svijetu.