Utorak, 26. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

ONLINE PRIJEVARA

Policija objavila upozorenje o lažnim prijetnjama MUP-a na internetu

Autor: Hina

21.04.2023. 13:44
Policija objavila upozorenje o lažnim prijetnjama MUP-a na internetu

Foto: MUP RHPolicijska uprava zagrebačka (PUZ) upozorila je u petak na tzv. phishing prijevaru, koja sadrži lažno upozorenje glasnogovornice PUZ-a Marije Goatti s lažnim potpisom ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.


Policija je izvijestila da je u četvrtak na veći broj adresa elektroničke pošte različitih primatelja u Hrvatskoj dostavljena lažna poruka u kojoj se nepoznata osoba predstavlja kao rukovoditelj organizacijske jedinice PUZ-a.


U poruci se navodi kako je primatelj poruke osumnjičen za više različitih kaznenih djela i traži od njega da odgovori na poruku, a sve s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi.
U policiji ističu da je riječ o tzv. phishing kampanji, odnosno pripremnim radnjama radi počinjenja prijevare te savjetuju građane da je poruku dovoljno obrisati i na nju ne odgovarati.


Ravnateljstvo policije je u srijedu upozorilo na sličnu lažnu poruku PUZ-a s lažnim potpisom ministra Božinovića,


U policiji ističu da su poslane poruke niske razine kibernetičke zaštite, a u konkretnom slučaju cilj je počinitelja, koji se najčešće nalaze izvan Europske unije, da u daljnjoj komunikaciji putem elektroničke pošte navedu građane da im uplate određeni iznos na račune u inozemstvu.