ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

policijsko izvješće

Kod 26-godišnjaka pronađen cijeli arsenal oružja

Autor: K.E.

21.04.2023. 11:16
Kod 26-godišnjaka pronađen cijeli arsenal oružja

Foto: PU splitsko dalmatinska

Policijski službenici Službe kriminalističke policije, Odjela organiziranog kriminaliteta, terorizma i ekstremnog nasilja, dovršili su kriminalističko istraživanje nad troje hrvatskih državljana, koje se sumnjiči za nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.


Naime, nakon što su u srijedu, 19. travnja u večernjim satima policijski službenici na biogradskom području zaustavili osobni automobil zadarskih registarskih oznaka, kojim je upravljao 26-godišnjak i u kojem je uočeno vatreno oružje, nad njim je provedeno kriminalističko istraživanje zbog sumnje u nedozvoljeno držanje oružja.


Osumnjičeni je uhićen i doveden u prostorije policije, a temeljem naloga nadležnog županijskog suda je izvršena pretraga kombi vozila, u kojem je pronađena jedna vojna automatska puška ( sovjetska puška PPS-43) sa pripadajućim spremnikom i 10 kom puščanog streljiva cal 7,62X25 mm, 15 kom puščanog streljiva vojnog porijekla, jedna tromblonska trenutna mina M-60,10 upaljača za protu pješačku minu te zračna puška.


Također je obavljena pretraga doma i ostalih prostorija koje osumnjičeni koristi na benkovačkom području, gdje je pronađeno i oduzeto 388 komada raznog puščanog streljiva, 11 kom pancirnog zapaljivog streljiva, 78 komada pištoljskog streljiva, redenik za puškomitraljez kao i 262 komada streljiva za puškomitraljez, dva okvira za automatsku pušku, 10 kom detonatorskih kapisli, jedan revolver te jedan spremnik za pištolj.


Po dovršetku kriminalističkog istraživanja, osumnjičeni 26-godišnjak je uz kaznenu prijavu zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari u zakonskom roku predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske.


Tijekom provođenje ovog kriminalističkog istraživanja, utvrđena je sumnja kako je 10 detonatorskih kapisli, pronađenih i oduzetih tijekom pretrage od osumnjičenog nelegalno posjedovala 45-godišnjakinja, zbog čega se protiv nje podnosi kaznena prijava za nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari u redovnom postupku.


Nadalje, zbog sumnje u posjedovanje i prodaju ilegalnog oružja osumnjičenom 26-godišnjaku, u prostorije policije priveden je 42-godišnji hrvatski državljanin, a pretragom osobnog vozila te doma i ostalih prostorija na biogradskom području, policija je kod istog pronašla i oduzela jedan plinski pištolj i 26 komada streljiva za plinski pištolj te 286 komada dijabola za zračnu pušku.


Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, protiv osumnjičenog je nadležnom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.


U odnosu na počinjene prekršaja iz Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana, ovo kriminalističko istraživanje se nastavlja te slijedi podnošenje optužnih prijedloga zbog počinjenih prekršaja.