Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

ŠESTERO OPTUŽENIH

Podignuta optužnica zbog izdavanja i uporabe lažnih liječničkih potvrda

Autor: Hina

04.11.2023. 21:00
Podignuta optužnica zbog izdavanja i uporabe lažnih liječničkih potvrda

Foto: IlustracijaOpćinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv šestero hrvatskih državljana zbog izdavanja i uporabe neistinitih liječničkih svjedodžbi, među kojima su lažne Covid potvrde, potvrde za dobivanje dozvole za držanje i nošenje oružja te uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti sportaša.


Optužnicom zbog počinjenja u stjecaju više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti i više kaznenih djela izdavanja i uporabe neistinite liječničke ili veterinarske svjedodžbe obuhvaćeno je šest osoba od 25 do 67 godina.


Prema splitskom ODO-u, 67-godišnjaka se tereti da je od prosinca 2020. do travnja 2021., u Splitu i Vrgorcu, kao liječnik obiteljske medicine i osnivač i odgovorna osoba ustanove za zdravstvenu skrb ovlaštene za izdavanje liječničkih svjedodžbi, potaknut od više osoba, izdavao liječničke svjedodžbe osobama koje nisu prošle potrebne preglede. Uz to, tereti se i da je potvrde ovjeravao kao da je te osobe pregledao specijalist medicine rada.
Tužiteljstvo precizira da se 67-godišnjaka tereti za izdavanje lažnih liječničkih svjedodžbi potrebnih za izdavanje dozvola za držanje i nošenje oružja, produljenje valjanosti vozačke dozvole, dobivanje naknade nematerijalne štete zbog oboljenja te da pravne osobe u kojima su zaposleni izbjegnu kažnjavanje Državnog inspektorata.


Tereti ga se i da je kao odgovorna osoba poliklinike nazvao 52-godišnjeg zaposlenika i zatražio od njega da vlastitim pečatom i potpisom ovjeri lažna uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti više sportaša, što je 52-godišnjak i učinio, omogućivši sportašima sudjelovanje na natjecanju.


Isti zaposlenik poliklinike također se tereti da je uvjerenja dao 36-godišnjem predsjedniku nogometnog kluba, koji je ta uvjerenja predao na nogometnom turniru i time omogućio navedenim sportašima sudjelovanje na natjecanju.


Tužiteljstvo dodaje da se 67-godišnjaka tereti da je na traženje 30-godišnjaka svojim zaposlenicama, 25-godišnjakinji i 30-godišnjakinji, rekao da izrade i pečatom poliklinike izrade lažnu potvrdu o preboljenju Covid-19. Njih dvije su to i učinile za više osoba kako im se omogućio prelazak graničnog prijelaza, navodi tužiteljstvo.


Uz to, 67-godišnjak se tereti da je u Vrgorcu, na traženje 30-godišnjaka, izdao neistinite potvrde o preboljenju Covid-19 za više osoba, a koje su potom te lažne potvrde i upotrijebile.