Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

vlasnik rive liburna

Podignuta optužnica protiv Branimira Markova zbog lažiranja kvadrature terase Ledane

Autor: K.E.

21.02.2024. 11:44
Podignuta optužnica protiv Branimira Markova zbog lažiranja kvadrature terase Ledane

Foto: Luka JeličićOpćinsko državno odvjetništvo u Zadru je, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Zadru optužnicu protiv državljanina Republike Hrvatske (1968.) zbog počinjenog kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz čl. 279. st. 1. i 2. Kaznenog zakona i kaznenog djela iz čl. 247. st. 2. u svezi st. 1. KZ-a, sve u svezi čl. 51. KZ-a i protiv okrivljene pravne osobe zbog počinjenog kaznenog djela prijevare u gospodarskom poslovanju iz čl. 247. st. 2. u svezi st. 1. KZ-a u svezi čl. 3. st. 1. i 2. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela, javlja DORH.


Riječ je o Branimiru Markovu, vlasniku tvrtke Rive Liburna, a predmet je sporna nadstresnica-paviljon nedavno zatvorenog noćnog kluba Ledana.


Prvookrivljenom 55-godišnjaku se stavlja na teret da je od 3. do 18. svibnja 2012., u Zadru, u svojstvu vlasnika poslovnog udjela i člana uprave jednog trgovačkog društva, u postupku utvrđivanja minimalnih uvjeta za obavljanje ugostiteljske djelatnosti u objektu koje je drugookrivljeno trgovačko društvo uzelo u najam; iako svjestan da taj prostor ne udovoljava uvjetima za obavljanje djelatnosti noćnog kluba; štambiljem drugookrivljene pravne osobe ovjerio dvije neistinite poslovne isprave.
Tereti ga se da je u tim ispravama krivo prikazao površinu poslovnog prostora iako je znao da je ona manja od prikazane zbog čega ne bi udovoljavala gore navedenim minimalnim uvjetima za obavljanje ugostiteljske djelatnosti noćnog bara.


Nakon toga je, tereti ga se, neistinite poslovne isprave priložio u postupku ishođenja potrebne dokumentacije za poslovanje na temelju koje je ishodovao potrebnu dokumentaciju iz koje je proizlazilo da navedeni prostor udovoljava traženim uvjetima.


Prvookrivljenika se tereti da je potom, od 3. svibnja do 1. kolovoza 2022. u Zadru, u istom svojstvu i u namjeri da za drugookrivljeno trgovačko društvo stekne nepripadnu materijalnu korist; iako svjestan da je u postupku mjerenja površine navedenog poslovnog prostora (potrebno provesti radi ishođenja minimalnih uvjeta za obavljanje ugostiteljske djelatnosti noćnog kluba) utvrđeno kako navedeni prostor ima površinu od 92 kvadratna metra, u ugovoru o zakupu poslovnog prostora sklopljenim s jednim trgovačkim društvom koje je prostor dalo u najam drugookrivljenoj pravnoj osobi, prikazao kako navedeni prostor ima površinu od 67 kvadratnih metara.


Na opisani je način drugookrivljena pravna osoba plaćala znatno manju najamninu od one koju je stvarno trebala plaćati čime je drugookrivljenoj pravnoj osobi pribavljena materijalna korist u iznosu od 17.044 eura, na štetu trgovačkog društva koje je dalo poslovni prostor u najam.