Petak, 14. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Raspisana tjeralica

Odvjetnik optuženog za ratni zločin u Mekim Docima zatražio izdvajanje određene dokumentacije

Autor: Toni Perinić

23.02.2024. 13:36
Odvjetnik optuženog za ratni zločin u Mekim Docima zatražio izdvajanje određene dokumentacije

Foto: Luka JeličićNa Županijskom sudu u Splitu održana je sjednica optužnog vijeća u predmetu protiv okrivljenika Željka Badže, 63-godišnjaka, otprije deset godina nastanjenog u Australiji, kojeg se tereti za ubojstvo djeda Luke Modrića i više civila u Mekim Docima 1991. godine. Prema riječima Dinka Mešina, glasnogovornika Županijskog suda u Splitu, branitelj Badže je zatražio izdvajanje određene dokumentacije iz spisa.


– Održana je sjednica optužnog vijeća na kojoj sjednici je branitelj okrivljenika zatražio izdvajanje određene dokumentacije koja se nalazi u spisu kao nezakonite, pa vijeće najprije mora odlučiti o tom prijedlogu obrane, a kada to rješenje postane pravomoćno odlučivati će s o osnovanosti optužnice, kao i prijedlogu da se okrivljeniku sudi u odsutnosti, kazao je Mešin, naglasivši kako je protiv Badže određen istražni zatvor i raspisana tjeralica.


Pripadnici tzv. specijalnog voda SAO Krajine, hicima iz automatskih pušaka tog dana ubili su supružnike Mandu Marunu (60) i Ivana Marunu (69), Zorku Zubak (69) i Stipana Zubaka (71), kao i Božicu Juričević (62) i Martina Bužonju (64). Istog dana, u Zatonu Obrovačkom ubijen je i Luka Modrić (61).
Badža je u to doba bio zapovjednik specijalnog voda Stanice javne bezbednosti (SJB) Obrovac. Postupak protiv njega iniciran je kaznenom prijavom PU zadarske iz srpnja 2020. godine. Tada je zatraženo ispitivanje u Australiji, čemu nije udovoljeno, no njegov sin je obavijestio policiju da mu je otac u Hrvatskoj, odnosno dostupan hrvatskom pravosuđu.


Odvjetnik okrivljenika je početkom siječnja kazao za 24 sata da se njegov klijent još ne može izjasniti o optužbama jer nije uzeta njegova izjava.


– Hrvatska je pokušala preko australskih vlasti dobiti njegovu izjavu, ali Australija nije odobrila. Nemamo ni njegov stav o krivnji. Radim po službenoj dužnosti i moji napori su usmjereni u tom kontekstu. Pretpostavljam da će se braniti i negirati krivnju, a ako odluči drukčije, tako ćemo postupiti, istaknuo je odvjetnik.