Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ZLORABIO OVLASTI

Neosnovanim isplatama oštetio vjersku ustanovu

Autor: Šarlota Brnčić

21.01.2024. 08:48
Neosnovanim isplatama oštetio vjersku ustanovu

Foto: Mateo Levak/NLPolicijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela “Zlouporaba položaja i ovlasti” i “Krivotvorenje isprave” te nad 51-godišnjakinjom zbog sumnje da je počinila ista kaznena djela pomaganjem.


Sumnja se da je 45-godišnjak kao odgovorna osoba vjerske ustanove i jedina osoba ovlaštena za raspolaganje po bankovnim računima, uz pomoć 51-godišnje članice svoje obitelji u razdoblju od 9. travnja 2019. do veljače 2021., u namjeri da se nepripadno okoristi, obavljao neosnovane isplate novčanih sredstava s računa ustanove isplatama na bankomatima, uplatama prema vlastitom poslovnom subjektu kao i poslovnom subjektu 51-godišnjakinje, te uplatama na vlastiti bankovni račun za nepostojeće usluge.


Sumnja se da je osumnjičeni, kako bi prikrio nezakonite radnje krivotvorio mjesečne bankovne izvatke o poslovanju ustanove, godišnja financijska izvješća kao i račun jednog trgovačkog društva za navodne usluge posredovanja.
Takvu poslovnu dokumentaciju, sumnja se, upotrijebio je potom u poslovanju ustanove kao da je istinita čime si je pribavio nepripadnu imovinsku korist u za sada točno neutvrđenom novčanom iznosu, ali svakako većem od 7.963,89 eura odnosno 60.000 kn, za koliko je oštetio vjersku ustanovu.


Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenih je podneseno posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.