Nedjelja, 24. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

PU osječko-baranjska

Na graničnom prijalzu pronađeno 11 kilograma heriona, glavni junak policijski pas Don

Autor: Hina

22.02.2023. 15:36
Na graničnom prijalzu pronađeno 11 kilograma heriona, glavni junak policijski pas Don

Foto: Dusko Marusic/Pixsell / IlustracijaSlužbeni policijski pas Don otkrio je gotovo 11 kilograma heroina koje je u preinačenom spremniku automobila preko baranjskog graničnog prijelaza Batina u ponedjeljak u Hrvatsku pokušao prokrijumčariti 20-godišnji Albanac, a pretraživanje droge trajalo je puna tri sata.


Potvrdio je to u srijedu na konferenciji za novinare Dubravko Pandurić, načelnik postaje Granične policije Beli Manastir, napominjući da je spomenuti mladić u ponedjeljak 15 minuta iza ponoći u Hrvatsku ušao iz Srbije na Graničnom prijelazu Batina.


Istaknuo je kako su granični policajci “dobrom profilacijom” automobil albanskih registracija koji je 20-godišnjak vozio izdvojili na liniju dodatne kontrole i provjere, gdje su Don i njegov vodič obavili pregled tijekom kojega je pas pozitivno reagirao na prisutnost droga.
Nakon ishodovanog naloga osječkog Županijskog suda, automobil je pretražen u suradnji sa carinicima te je u preinačenom dijelu, ispod vjetrobranskog stakla, pronađen 21 paket s ukupno više od 10,9 kilograma heroina.


Pandurić je naglasio kako je riječ o najvećoj zapljeni heroina na graničnom prijelazu Batina.


Voditelj osječke Službe za mobilne jedinice Hrvoje Sudar istaknuo je kako nije bilo lako pronaći drogu jer je bila na mjestu gdje se najmanje očekuje, odnosno ispod vjetrobranskog stakla i kontrolne table.


Prvi paketići s heroinom pronađeni tek nakon tri sata


“Na prvi pogled činilo sve original zapakirano, a onda smo išli s endoskopom, čija je kamera i svjetlo promjera tri  milimetra, u kokpit vozila”, naveo je Sudar i dodao kako su u pretrazi korištene akumulatorske pile i svi drugi potrebni alati, da bi tek nakon tri sata došli do prvih paketića droge.


Vodič službenog psa Robert Jakovac ispričao je kako su prvo odradili vanjski pregled vozila, Don je pozitivno reagirao kada su ušli u prednji dio vozila.


Nakon te reakcije, kazao je, nastavili su pretraživati unutrašnjost vozila i sve je trajalo 15-tak minuta, pohvalivši Dona da je u službi tek godinu i pol dana i do sada je imao nekoliko manjih zapljena, a ova mu je sigurno najveća.


U istraživanje ovog krijumčarenja heroina uključio se i Uskok koji je, na temelju kaznene prijave osječko-baranjske Policijske uprave, zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja pokrenuo istragu protiv 20-godišnjeg Albanca.


On je uhićen i predan pritvorskom nadzorniku.