Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

Nepravomoćna presuda

Muškarac ozlijedio policajca iz Benkovca tijekom intervencije. Država mu mora isplatiti odštetu

Autor: T.P.

09.03.2024. 15:10
Muškarac ozlijedio policajca iz Benkovca tijekom intervencije. Država mu mora isplatiti odštetu

Foto: Vedran KaruzaNepravomoćnom presudom Općinskog suda u Zadru, Republika Hrvatska mora isplatiti 2.550 eura sa zateznim kamatama te troškove parničnog postupka policajcu iz okolice Benkovca koji je ozlijeđen tijekom obavljanja svog posla.


Policajac je početkom lipnja, 2021. godine u večernjim satima tijekom izvršavanja radnog zadatka, kada je primjenjivao sredstva prisile nad osumnjičenikom koji je pružao aktivan otpor zadobio ozljedu desne šake. Zbog zadobivenih ozljeda, od kojih je i liječen u Općoj bolnici Zadar, policajac je tvrdio da je trpio fizičke bolove i strah te mu je bila potrebna tuđa pomoć i njega. On se u cilju mirnog rješenja spora obratio MUP-u s odštetnim zahtjevom, koji nije priznat te je bio prisiljen zadovoljštinu potražiti na sudu.


Općinsko državno odvjetništvo, koje je u ovom sporu zastupalo policiju, protivilo se tužbi i tužbenom zahtjevu, smatrajući kako je potrebno provesti vještačenje te da mu nije bila potrebna tuđa pomoć i njega. Također, naveli su kako je tužitelj policijski službenik te je osposobljen za savladavanje osobe i za fizičke kontakte, pa se u konkretnom slučaju ne može govoriti o strahu prilikom obavljanja svog redovnog posla.
Iz nalaza i mišljenja vještaka ortopeda i traumatologa proizlazi da je policajac u štetnom događaju doživio primarni strah jakog intenziteta u trenutku ozljede. Također, potvrdili su kako je trpio jake bolove u trajanju od jednog dana, bolove srednjeg intenziteta u trajanju od tri dana te bolove lakog intenziteta u trajanju od sedam dana.


U postupku je svjedočio i drugi policajac, koji je bio s ozlijeđenim tijekom privođenja.


-Trebali smo privesti muškarca sa Stanova te uporabiti sredstva prisile. Smjestili smo optuženika u vozilo na zadnje sjedalo, a on se opirao te je u jednom trenutku nogama odgurnuo od vrata vozila i svojim tijekom ozlijedio kolegu, stoji u svjedočenju drugog policajca, koji također navodi kako se sjeća ozljeda koje je zadobio njegov kolega.


U odnosu na duševne boli zbog smanjenja životne aktivnosti, a uzimajući u obzir nalaz vještaka specijalista za ortopediju i traumatologiju, odnosno ukupno smanjenje životne aktivnosti i orijentacijske kriterije VSRH, sud je držao da je primjeren iznos od 1.500 eura.