ponedjeljak, 22. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

PU ZADARSKA

'MRTVI PIJANI' OPET ZA VOLANIMA U ZADRU: Jedan vrijeđao policajce, pružao aktivni otpor...

Autor: Portal ZL

02.04.2024. 11:16
'MRTVI PIJANI' OPET ZA VOLANIMA U ZADRU: Jedan vrijeđao policajce, pružao aktivni otpor...

Foto: PU ZADARSKAPojačane aktivnosti policije usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja koje su uzrok najtežih prometnih nesreća sa teško ozlijeđenim i poginulim osobama nastavljene su i ovog vikenda


  • alkoholiziranost vozača,
  • vožnja nedopuštenim brzinama kretanja,
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa,
  • nepropisna uporaba mobitela i
  • prekršaji motociklista.

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa, izvijestili su iz PU zadarske. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:


Policijski službenici proteklog vikenda od 29. ožujka do 01. travnja 2024. godine, na zadarskim prometnicama utvrdili su ukupno 158 prekršaja od čega izdvajamo:


  • 25 prekršaja zbog vožnje pod utjecajem alkohola,
  • 51 prekršaj zbog prekoračenja dopuštene brzine kretanja
  •  8 prekršaja zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa,
  •  5 prekršaja zbog nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.


Evidentirano je 5 prekršaja zbog upravljanja prije položnog vozačkog ispita te 8 prekršaja zbog upravljanja vozilom bez tehničkog pregleda. Iz prometa je isključeno 35 vozača i 8 vozila. U tom vremenu dogodilo se 13 prometnih nesreća u kojima su dvije osobe lakše ozlijeđene.


Bez položenog vozačkog ispita i za vrijeme zabrane upravljanja vozilom, zaustavljen u vožnji pod utjecajem alkohola


Najveća koncentracija alkohola od 2,59 promila izmjerena je kod 49-godišnjeg vozača kojeg su policijski službenici Postaje prometne policije Zadar tijekom nadzora prometa zaustavili u subotu, 30. ožujka u 13.10 sati u Zadru u Ulici Hrvatskog sabora dok je upravljao automobilom zadarskih registarskih oznaka. Daljnjom kontrolom utvrđeno je kako vozilom upravlja prije stjecanja prava na upravljanje te za vrijeme izrečene mjere zabrane upravljanja vozilima B kategorije. Vozač je uhićen i smješten u prostorije policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.
Uz optužni prijedlog zbog počinjenih prometnih prekršaja, 49-godišnjak je u nedjelju, 31. ožujka doveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru, gdje mu je nakon saslušanja određena mjera zadržavanja u zatvoru u trajanju od 14 dana.


Pod utjecajem alkohola vrijeđao policijske službenike


Jučer, 01. travnja u 02.30 sati u Zadru u Ulici 112. brigade, policijski službenici Policijske postaje Zadar su u nadzoru prometa zaustavili 27-godišnjeg vozača automobila zadarskih registarskih oznaka. Kontrolom vozača utvrđeno je kako vozilom upravlja pod utjecajem alkohola od 2,20 g/kg.


Tijekom postupanja, vozač je vrijeđao i omalovažavao policijske službenike pružajući aktivni otpor i odbijajući naredbe policijskih službenika. Uz uporabu sredstava prisile, 27-godišnjak je uhićen i doveden u prostorije policije.


Nakon prestanka djelovanja opojnog sredstva, vozač je uz optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira prepraćen na nadležni odjel Općinskog suda u Zadru. Nakon saslušanja određena mu je mjera zadržavanja u zatvoru u trajanju od pet dana.