Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Lopovi i prevaranti

Francuski par došao na more pa krao po zadarskim plažama

Autor: Portal ZL

19.07.2023. 15:01
Francuski par došao na more pa krao po zadarskim plažama

Foto: PU zadarskaPolicijski službenici Policijske postaje Zadar dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvoje državljanina Francuske, muškarcem u dobi od 34 godine te ženskom osobom u dobi od 24 godine, zbog sumnje da su u proteklih pet dana na području Zadra počinili osam kaznenih djela krađe i 4 kaznena djela računalne prijevare. Sumnjiči ih se da su boraveći na zadarskom području, po unaprijed stvorenom planu stjecanja nepripadne materijalne koristi, na plažama koristili odlazak osoba u more ili njihovu trenutnu nepažnju te na štetu tri hrvatska i pet stranih državljanina otuđili njihove razne vrijedne predmete i novac.


Tako su u ponedjeljak, 17. srpnja u poslijepodnevnim satima na zadarskoj plaži Punta Bajlo dvoma državljanima Nizozemske otuđili njihove torbice s novčanicima, mobitelima i sunčanim naočalama, te da su državljaninu Švedske otuđili dva ruksaka sa odjevnim predmetima, bankovnim karticama i drugim osobnim predmetima. Nešto kasnije, da su na plaži Kolovare, državljaninu Austrije otuđili ruksak s mobitelom, digitalnom kamerom te ključevima. Nadalje ih se sumnjiči da su dan ranije, 16. srpnja na plaži Punta Bajlo u kasnim popodnevnim satima otuđili dva ruksaka hrvatskih državljanina u kojima su se nalazili novac, osobni dokumenti, bankovne kartice, dva mobitela, zlatni nakit te razni ključevi. Otuđene bankovne kartice su iste večeri neovlašteno koristili te u četiri trgovina s njima platili račune za kupljene proizvode.


Krađe romobila


Sumnjiči ih se da su na plaži Kolovare u isto poslijepodne otuđili ruksak s mobitelom i sunčanim naočalama u vlasništvu hrvatskog državljanina te na štetu državljanke Slovenije otuđili dva ruksaka u kojima su se nalazila četiri mobitela i ključevi. Također ih se sumnjiči da su 15. srpnja na području Arbanasa otuđili električni romobil stranom državljaninu te 13. srpnja na području Poluotoka otuđili električni romobil hrvatskom državljaninu.
Zbog sumnje u počinjenje imovinskih kaznenih djela strani državljani su uhićeni u ponedjeljak, 17. srpnja u jednom trgovačkom centru na području Zadra te je tijekom kriminalističkog istraživanja, obavljena pretraga automobila francuskih registarskih oznaka, kojim se koriste, a gdje je i pronađen dio otuđenih predmeta. Sveukupna materijalna šteta se procjenjuje na iznos od preko 12 000 eura.


Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, osumnjičeni su sinoć predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske dok je kaznena prijava podnesena nadležnom državnom odvjetništvu u Zadru. U cilju prevencije i sprječavanja ovakvih kaznenih djela, policija redovito provodi preventivne aktivnosti u koje su uključeni i građani, koji svojom aktivnom suradnjom i angažmanom u zajednici mogu pridonijeti razrješavanjima kaznenih djela, a što za krajnji rezultat daje osnaživanje opće sigurnosti lokalne zajednice. Na kraju, Policijska uprava zadarska ovim putem zahvaljuje građanima na suradnji s policijskim službenicima tijekom ovog kriminalističkog istraživanja.