Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nova vizija života i turizma

Autor: Velimir Brkić

26.04.2009. 22:00
Nova vizija života i turizma

Foto: Velimir BRKIĆ



Mjesto se sve više mijenja, dodaju se prijeko potrebni turistički sadržaji, realiziraju se brojni komunalni i infrastrukturni projekti. No, unatoč naletu suvremenih trendova, Bibinje je zadržalo svoju tradicionalnu, dalmatinsku notu koju mogu osjetiti svi posjetitelji već nakon jednog dana boravka


Turistički djelatnici Bibinja već su krajem protekle glavne turističke sezone započeli s pripremama za novu turističku sezonu, analizirajući i učinke ljeta 2008. Statistički podaci daju vrlo jasan odgovor: pozitivan turistički trend, odnosno svojevrsni poslijeratni turistički bum, u Bibinjama se nastavlja.
– Broj noćenja od 129.291 iz 2005. protekle godine popeo se na čak 205.538 noćenja. Štoviše, broj noćenja protekle godine s obzirom na 2007. godinu povećao se za 11 posto, a broj dolazaka gostiju za čak 35 posto. Za tri dana ovogodišnjih uskrsnih blagdana u Bibinjama su bila prijavljena 73 gosta koji su ostvarili 384 noćenja, kaže Senada Delija, direktorica TZO Bibinje, dodajući kako je prošlogodišnja turistička sezona u Bibinjama uspješnija od svih dosadašnjih.
 Turizam kao način života
Postignut je rekord posjećenosti, a i broj iskorištenih smještajnih kapaciteta je veći. I svi su, čini se, zadovoljni – domaćini brojem pristiglih gostiju, a ovi, pak, mjestom i uvjetima. Sve to govori kako Bibinje itekako hvata korak sa županijskim, ali i dalmatinskim turističkim mekama.
– Sve je to znak da smo postali nadasve ozbiljna turistička destinacija, koja o turizmu treba razmišljati ne više samo kao o sezonskoj pojavi, već kao o načinu života. Štoviše, Bibinjci su krupnim koracima zakoračili u nove turističke trendove ne zaboravljajući pritom jednostavno pravilo koje glasi – zadovoljan gost se vraća, ističe Delija naglašavajući kako tajna uspjeha leži u jednostavnoj činjenici, što su osim izuzetno dobre suradnje s Općinom te sa Županijskom i Hrvatskom turističkom zajednicom, svi turistički subjekti uglavnom dobro odradili svoj posao.
Današnji turist, tragač za suncem, zabavom i životom, ispunjava i posljednje stope mediteranske obale te naoružan novcem i dokonošću na krilima jeftinih avio-kompanija i konstantno priključen na mobilnu telefonsku mrežu i internet, traži nova mjesta samodokazivanja. A tu se snalažljivi Bibinjci snalaze kao “ribe u moru”.
– Unatoč recesiji i globalnoj krizi ove godine očekujemo gostiju najmanje koliko i lani, a nećemo se previše iznenaditi i s kojim postotkom plusa. A da bi se to i ostvarilo, bilo je potrebno temeljito pripremiti turističku sezonu, što je posao koji se obavlja tijekom čitave godine, a ne samo mjesec ili dva prije početka sezone. Zahvaljujući izuzetno dobroj suradnji Općine i Turističke zajednice, glavnu turističku sezonu dočekujemo spremni, kazala je Delija.
Last minute aranžmani
A da bi sve uspjelo, poručila je Delija, turističke agencije i iznajmljivači trebali bi znati, između ostalog, da će mnogi Europljani pojačano pretraživati Internet zbog last minutea, povoljnijih turističkih aranžmana u zadnji trenutak. Dakako, i da budu nadasve gostoljubivi prema gostima koji dolaze na dvije, tri noći… Turistički radnici su svjesni da se neke stvari bitno mijenjaju i da moraju reagirati.
Turizam u Bibinjama počinje se razvijati sredinom prošlog stoljeća, a posebno u posljednjih nekoliko godina. Mjesto se sve više mijenja, dodaju se prijeko potrebni turistički sadržaji, realiziraju se brojni komunalni i infrastrukturni projekti. No, unatoč naletu suvremenih trendova Bibinje je zadržalo svoju tradicionalnu, dalmatinsku notu koju mogu osjetiti svi posjetitelji već nakon jednog dana boravka.
– Započetim i najavljenim komunalno-infrastrukturnim zamahom koji provodi Općina te izmještanjem željezničke pruge stvorit će se takav ugođaj, ali i odnos prema gostu u ukupnoj turističkoj ponudi, rekao je načelnik Nino Šimunić dodajući kako se u plodonosnoj suradnji sa Županijom i Vladom RH, posebice sa resornim ministarstvima, ulažu milijuni kuna za novu viziju života i turizma u Bibinjama.
Inače, shodno novom Zakonu o turizmu, načelnik općine ujedno je i predsjednik Turističke zajednice.
– Doista, živimo u bogomdanom prostoru, reći će Delija dodajući kako treba ostvariti zadanu viziju kako i čime ispuniti izvanpansionsku ponudu, osim morem i suncem te kako produljiti sezonu, odnosno povećati broj dana iskorištenosti smještajnih kapaciteta.
Ta se vizija itekako ostvaruje profiliranjem imidža i identiteta Bibinja s okolicom, podizanje svijesti o očuvanju okoliša, izradom promidžbenih materijala, ulaganjem u turističko-informativni sustav te kadrovsko osposobljavanje turističkog ureda, zaključila je Senada Delija dodajući kako će se pored već tradicionalnih kulturno-zabavnih i sportskih manifestacija, zahvaljujući novom SC Crljenica, ovog ljeta turistička ponuda dodatno obogatiti, na zadovoljstvo gostiju i mještana.