Foto: Alenka FESTINI
U Paškoj sirani ističu da će skutu većim dijelom plasirati na tržištu u Zadru, gdje se proda gotovo 50 posto ukupne proizvodnje, te u Rijeci, Istri i Zagrebu. Zbog ograničene proizvodnje, koja je limitirana dnevnom izmuzenom količinom mlijeka, ne mogu se u potpunosti zadovoljiti potrebe kupaca, a potražnje ima iz svih krajeva Hrvatske
Sredinom siječnja na Pagu je krenula mužnja ovaca, a samim time i prerada paškog sira kao i čuvene paške skute ili pujine. Proizvodnja ovih paških mliječnih delicija je sezonska te traje šest mjeseci, odnosno od siječnja do lipnja, koliko traje i sezona mužnje ovaca. Skuta, za koju mnogi kažu da je “bezobrazno” ukusna mlađa sestra paškog sira, odavno je osvojila kupce diljem Hrvatske pa i šire. Kako doznajemo, u Paškoj sirani, ujedno i najvećem proizvođaču paškog sira, ove godine planiraju proizvesti oko 13 tona skute.U Paškoj sirani ističu da će skutu većim dijelom plasirati na tržištu u Zadru, gdje se proda gotovo 50 posto ukupne proizvodnje, te u Rijeci, Istri i Zagrebu. Zbog ograničene proizvodnje, koja je limitirana dnevnom izmuzenom količinom mlijeka, ne mogu se u potpunosti zadovoljiti potrebe kupaca, a potražnje ima iz svih krajeva Hrvatske.Ono što ljubitelje skute možda i najviše privlači ovoj ukusnoj deliciji, jest njena hranjiva vrijednost. Važno je reći da se skuta radi nakon što se napravi sir, a u posudi ostane gusta smjesa. Ona se vadi, a zatim stavlja u platno koje mora biti propusno. Obično je riječ o platnu koje je nalik gazi i koje se naziva “peca”. Platno se sveže i objesi te tako ostavi dok ne isteče sva tekućina. Nakon nekoliko sati u platnu ostane zgusnuta, kao snijeg bijela i već na pogled primamljiva skuta. Dokazano je da je skuta izuzetno zdrava. To je čisti proteinski proizvod, prepun imunoglobulina i albumina. Sadrži jako malo mliječne masti, svega 0,8 posto, a nema ni ugljikohidrata pa ne deblja. Zbog svojstava svojih proteina skuta jača imunološki sustav organizma. Izuzetno je dobra za regeneraciju jetre, a zbog malog udjela mliječne masnoće skuta je dijetni proizvod. S druge strane, samo mala količina skute stvara osjećaj sitosti pa organizmu ne trebaju veće količine hrane. Sve mljekare i ovčari na otoku Pagu koji na svojim obiteljskim gospodarstvima sire, proizvode i skutu. Uz janjetinu i sir, skuta je još jedna izuzetno tražena paška delicija. Uglavnom je traže domaći ljudi, ali i oni iz udaljenijih gradova u Hrvatskoj, koji dobro znaju što vrijedi.
najnovije
najčitanije
Zadar
DHMZ
Danas sunčano i toplo, temperature do 27 ‘celzijevaca’
Zadarski prsten
VRSI
Vrški ljetni šušur postaje sve privlačniji posjetiteljima
Zadarski prsten
SLIKOVITO DOGAĐANJE
Otvoren je 22. Festival cvijeća Zadarske županije
Zadarski prsten
SUKOŠAN
Prve goste općine Sukošan dočekat će uređene šetnice, plaže i javne površine
Zadarski prsten
OPĆINA STARIGRAD
Izgradnja komunalne infrastrukture najvažniji segment razvoja
Crna Kronika
MAKARSKA
Preminula starija žena, policije privela 40-godišnaka koji ju je gurnuo
Crna Kronika
Osuđen je
Pijan vrijeđao suprugu, a kasnije tvrdio: “Rekla mi je da imam malo spolovilo i da sam – kit!”
Zadar
KUPNJA NEDJELJOM
Evo u kojim trgovinama u Zadru danas možete obaviti kupnju
Crna Kronika
1,59 promila
U Zadru vidno pijan vikao na ulici, policija ga uhitila
Moda
analiza subotnjeg đira