Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Poklonici Piazzolline glazbe

Autor: Nikola Markulin

12.01.2009. 23:00
Poklonici Piazzolline glazbe


U ponedjeljak navečer Produkcija klasične glazbe HKK Zadar ljubitelje tanga počastila je koncertom “Večer argentinskog tanga” kojeg su izveli Zadarski komorni orkestar i solisti Peter Soave (bandoneon) i Petrit Ceku (gitara). Koncertom je dirigirao Ivan Repušić, a održan je u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru.
Izvedena su djela Astora Piazzolle “Adios nonino” i “Ave Maria” za bandoneon i gudački orkestar; “Dvostruki koncert” za bandoneon, gitaru i gudački orkestar i “Četiri godišnja doba” za bandoneon, gitaru i gudački orkestar.
Ivan Repušić, jedan od najboljih dirigenata mlađe generacije, umjetnički ravnatelj i dirigent Zadarskog komornog orkestra postao je 2005. godine. Inače, Repušić je osnovno i srednje glazbeno obrazovanje završio u Zadru z Glazbenoj školi Blagoja Berse. Dirigiranje je studirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje je i diplomirao 2001. godine. Do sada je Repušić dirigirao svim značajnijim hrvatskim orkestrima, Festivalskim orkestrom iz Sofije, Cieszynskom filharmonijom (Poljska), te Sarajevskom filharmonijom. Dobitnik je niza cijenjenih nagrada.
Peter Soave danas uživa ugled vodećeg virtuoza i solista na bandoneonu. Veliki je poklonik Piazzoline glazbe čija djela redovito prerađuje za bandoneon. Soave je osnivač vrlo cijenjenog i posjećenog harmonikaškog kampa u Italiji 1999. godine.
Ceku je rođen 1985. godine u Prizrenu (Kosovo). Osnovno glazbeno obrazovanje stekao je u rodnom gradu, a školovanje je nastavio u Zagrebu. Danas ga glazbeni kritičari smatraju jednim od ponajboljih mladih gitarista i glazbenika općenito današnjice.