Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Tankerska povlači brodove s rute kroz Adenski zaljev

Autor: Damir Maričić

04.01.2009. 23:00
Tankerska povlači brodove s rute kroz Adenski zaljev


Tanker “Donat” obilazili su somalijski gusari u prolasku Adenskim zaljevom, ali direktnog napada nije bilo – Ipak Predsjednik uprave Tankerske plovidbe Ive Mustać obavijestio nas je o odluci da više neće dopustiti plovidbu svojih brodova na ovoj ruti
 Reuters je već u nedjelju javio “Francuski ratni brod zarobio 19 somalijskih pirata”, a vijest je objavljena iz Ureda Predsjednika Francuske Republike Nicolasa Sarkozya uz napomenu da je do akcije došlo u spašavanju dva teretna broda kojima su pirati prijetili u Adenskom zaljevu.
Francuska fregata “Jean de Vienne” patrolirala je ispred obale Somalije kao dio antipiratskih snaga Europske unije kada je trebalo spašavati hrvatski teretni brod te panamski teretnjak u prolazu Adenskim zaljevom. Uglavnom kako je javio Reuters prenoseći izjavu Ureda Predsjendika Sarkozya, 19 somalskih pirata s naoružanjem i opremom za presretanje i napad na brodove zarobljeni su i predani somalijskim vlastima. Napominje se da je do akcije došlo samo tri dana nakon što je francuski ratni brod zarobio osam somaliskih gusara pri prethodnom pokušaju otmice broda pod panamskim zastavom.
Prva objava koja je preko Elizejske palače došla do Hrvatske govorila je kako je do zarobljavanja 19 gusara došlo u sprječavanju napada na jedan panamski brod. No odmah potom doznalo se kako su somalijski pirati pokušali su oteti hrvatski tanker Donat i panamski teretni brod Vulturnus, a što je u Parizu potvrdilo francusko ministarstvo obrane.
Iza ovih kratkih vijesti krila se naravno drama koja je kroz nedjelju ujutro praćena na hrvatskom brodu i upravi Tankerske plovidbe Zadar. Suezmax tanker Donat jedan je od ponosa hrvatske flote, najveći hrvatski brod i najveći suzemax sa 166.700 dwt-a. Ujedno jedan od tri najveća broda ikad izgrađena u Hrvatskoj i spušetna u more sa kosog navoza a dogodilo se to u Brodosplitu.
– Oko 7,35 minuta po mjesnom vremenu u nedjelju u prolasku Adenskim zaljevom i somalijskim rogom Afrike iz ukrcajne luke na Crvenom moru u Sudanu za Singapur naš je brod pod zapovjedništvom kapetana Tonija Dunatova zamijetio kako se iz skupine od tri lokalna, on je procjenio ribarska ili slična broda, odvaja jedna gliser te kruži oko broda, najvjerojatnije vrebajući način i priliku za prepad. Vidjeli su i da su u njemu naoružani ljudi, a naravno o tome odmah obavijestili i nas u upravi. Radilo se o pet osoba sa automatskim oružjem. Ta je napetost trajala oko jedan sat. U međuvremenu naš je brod nastavio plovidbu a gusarski gliser zaostao vjerojatno se usmjeravajući na neki od drugih brodova. Dakle napada nije bilo. Zapovjednik nam nije govorio ništa o tome da bi u blizini bio neki ratni brod. Naša posada procijenila je tada da su Somalijci napali drugi brod koji je plovio iza Donata.
Poslije toga mi smo dobili obavjest o akciji francuskog ratnog broda i zarobljavanju 19 gusara i spominjanje spašavanja i hrvatskog, uz jedan brod s panamskim zastavom. Posada broda o tome nije imala saznanje. Pratili smo i kontaktirali s brodom sve do četri sata po lokalnom vremenu dok brod nije izišao iz načelno opasnog teritorija. Brod je bio put nafte i sa 26 članova posade. Obaviješteni smo da će zahvala prema Parizu ići iz našeg Ministarstva, kazao nam je kapetan Ive Mustać, predsjednik uprave Tankerske plovidbe Zadar, napominjući kako će njihovi brodovi ubuduće ovo područje zaobilaziti u širokom luku.
Moramo napomenuti da su u dosadašnjim otmicama brodova na području Adenskog zaljeva i roga Afrike bili uključeni i hrvatski pomorci ali ploveći za strane kompanije, ali je ovdje riječ o prvoj prijetnji hrvatskom brodu. Tankerska plovidba inače ne plovi ovom rutom već radi na drugim područjima.
Prema podacima ministarstva obrane sa gusarima zaplijenjene su jurišne puške, dvije raketne rampe, dvije rakete i više od 1000 litara goriva.
Ured je priopćio da je Sarkozy uputio je čestitke posadi fregate Jean de Vienne.
“Izrazio je i zadovoljstvo prvim opipljivim uspjehom zabilježenim u borbi protiv piratstva i poželio jačanje međunarodne suradnje radi istrebljenja te pošasti u Adenskom zaljevu i na somalijskoj obali”, dodaje se u priopćenju.
Piratstvo u Somaliji zasjenilo je prethodno najopasnije i najdivljije područje Indonezije odnosno prostora malezijskih i indonezijskih otoka. U posljednjih godinu dana punuli su naslovnice svjetskih medija, a procjenjuje se da su za otkupnine brodova uzeli u prošloj godini desetke, spominju se i stotine miijuna dolara. Posljedica je i značajno poskupljenje brodskih osiguranja kod plovidbe ovim inače jednim od najfrekventnijih kanala na svijetu kojim prolaze svi brodovi iz Sueskog kanala.
Europska unija poslala je protupiratske snage pod zapovjedništvom Britanaca uz učešće više zemalja u prvoj takvoj pomorskoj operaciji. Osim europskih snaga i mnoge druge zemlje na ovo su područje poslale svoje ratne brodove.