Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Neprocjenjivo iskustvo zalog za budućnost

Autor: Roman Morović

12.11.2008. 23:00
Neprocjenjivo iskustvo zalog za budućnost

Foto: Zvonko KUCELIN



Prošla sezona mi je bila zaista veliko iskustvo i osjetio sam što znači biti u svijetu profesionalne košarke. Naučio sam puno, a naročito iz treninga s Coreyem Brewerom – kaže Prostran


Prošle godine seniorskom sastavu Zadra priključena su tri mladića, izdanka zadarske škole košarke Marino Šarlija, Pavle Marčinković i Toni Prostran. I dok su prva dvojica, zbog ovih ili onih razloga, nakon prošle sezone napustili klub sedamnaestogodišnjem Prostranu ovo je druga seniorska sezona u dresu Zadra. Po čemu se ova razlikuje od one prve?
– Prošla sezona mi je bila zaista veliko iskustvo i osjetio sam što znači biti u svijetu profesionalne košarke. Naučio sam puno, a naročito iz treninga s Coreyem Brewerom. Mislim da sam prošle sezone napredovao zaista puno i da sam otišao dva koraka naprijed u odnosu na vrijeme kada sam bio još u mlađim uzrastima. Što se ove sezone tiče vidjet ćemo što će biti. Za sada ne igram puno, ali tek na kraju sezone moći ćemo davati konačne ocjene – kaže Prostran koji sada pohađa treći razred Privatne gimnazije.
Velike ambicije Zadra ove sezone dovele su i do velikih promjena unutar momčadi. Možemo li već povući neke paralele između lanjske i ovogodišnje momčadi?
– Sezona je tek počela i teško mi je sada procijeniti koja je momčad bolja, ova sadašnja ili ona lanjska. Prošle sezone smo dosta loše krenuli, s nekoliko poraza i svi su govorili da nismo dobra momčad, a na kraju se pokazalo da Zadar gotovo nikada nije bio jači. Po imenima smo ove sezone dosta jači, iako to ništa ne mora značiti. Košarka je kolektivan sport i učinak pojedinca rijetko može donijeti pobjedu. Najvažnije je kako momčad djeluje na parketu.
Rad sa Šangom
Iako je Toni ove sezone odigrao svega tri utakmice (nešto manje od deset minuta), svjestan je kako je na njemu samo da radi i vrijedno trenira, a rezultati će doći prije ili kasnije. Jer talent je neosporan.
– Svaki dan treniram s kondicijskim trenerom Šangom, radimo uglavnom u teretani na fizičkoj spremi, a nakon toga i na šutu. Najviše radimo kada momčad ide na gostovanja, ako ja ne idem s njima, onda opalim po 400 šutova dnevno. Moram reći da sam jako zadovoljan što mogu raditi s takvim stručnjakom kao što je Šango i svakodnevni rad s njime mi zaista puno znači.
Lani je Prostran u Jazinama doživio neke od najljepših košarkaških trenutaka u životu (primjer: četiri trice Strasbourgu u Uleb kupu), a ove sezone nada se tome i u novoj dvorani.
– Jazine su legendarna dvorana i svakome tko je počeo trenirati košarku u Zadru uvijek je bio san igrati u toj dvorani. Meni se taj san i ostvario pa iako sam tu proveo samo jednu godinu sa seniorskom momčadi to je nešto što neću nikada zaboraviti. S druge strane, ovo je jedna prava europska dvorana i ona nam zaista puno znači, kao klubu i kao gradu. Sasvim je jasno da ako želimo igrati Euroligu moramo imati ovakvu dvoranu.
Cilj Zadra je jasan, plasman u Euroligu kako je god moguće.
– Za sada je sve dobro, imamo dobar skor, a najvažnije je da smo dobili Cibonu u Zagrebu jer su nam ipak oni glavni konkurent za Euroligu. Vidim da se i oni dižu u formi, ali nema sumnje da ćemo i mi uskoro biti pravi, samo da nam se poslože još neke sitnice. Kada se još malo uigramo mislim da možemo postići i bolji rezultat nego prošle sezone, naročito ako završni turnir NLB lige bude u Zadru jer nas tu teško netko može pobijediti – kaže Prostran kojeg u prosincu očekuju i reprezentativne obveze, jer će mlada selekcija trenera Vanjaka gostovati na božićnom turniru u Španjolskoj.
U očekivanju prilike
Uz Prostrana momčadi su prije početka sezone priključene još dvije mlade nade zadarske košarke, Danijel Popović i Šime Olivari. Obojica zajedno s još nekim juniorima Zadra (Pešut, Čakarun…) igraju i za zadarskog A-2 ligaša Jazine, a Olivari je svoje prve poene u dresu Zadra upisao u 3. kolu regionalne lige, na utakmici s Bosnom.
– U početku mi je bilo malo čudno jer nikada nisam igrao pred toliko ljudi, ali nakon prvih nekoliko akcija sve je postalo normalno. Nadam se da će biti još takvih prilika i za mene i za Tonija i zaista se veselim svakoj minuti provedenoj na terenu – kaže Olivari koji je prije nešto više od mjesec dana napunio 18 godina.
Određeni problemi koje je imao s ozljedom koljena za Šimu su prošlost, ponajviše zahvaljujući dobrim treninzima s kondicijskim trenerom Šangom.
– Imao sam problema s koljenom, no cijelo sam ljeto radio s našim kondicijskim trenerom Jurom Šangom tako da mi je to puno pomoglo. I sada odrađujem po dva treninga na dan, prvo sa Šangom, a potom i ovaj drugi s momčadi i trenerom Petrovićem.
Razlika između juniorske i seniorske košarke je velika, ali nema sumnje da igranje i treniranje s boljima od sebe mladom igraču može samo koristiti.
– Prelazak iz juniora u seniore nikom nije lagan, ali već se lagano privikavam. Igra se puno jača, čvršća i brža košarka nego ona koju sam do sada igrao i moram priznati da sam već u ovih nekoliko mjeseci puno naučio. Svi su suigrači puno stariji i iskusniji od mene i na svakom treningu me nauče nečem novom. Nema sumnje da će mi ovo iskustvo puno koristiti da napredujem kao igrač – zaključio je Olivari.
 


 PROSTRAN: IZ BORIKA ME NITKO NIJE ZVAO




Česta tema košarkaških razgovora u Zadru jest ona da mladi igrači moraju što više igrati kako bi sakupili iskustvo prijeko potrebno za daljnji napredak u karijeri. Kada je riječ o Toniju Prostranu mnogi tvrde kako je on ove sezone trebao igrati za Borik-Puntamiku, gdje bi dobio bitno veću minutažu od one što će je dobiti u Zadru.
– Mene Borik nikada nije ni zvao, a ako ne dobijete poziv onda mu se ne možete ni odazvati. Negdje sam pročitao da mi otac brani takvo nešto i mogu samo reći da to nema veze s istinom, jer ja nikada nisam dobio poziv od Borika. Da me netko zvao vjerojatno bih išao, ali ovako je svaki daljnji razgovor na tu temu suvišan. Na meni je sada da treniram i radim kao i do sada i mislim da će sve biti u redu – kazao je Prostran.


 


 COREY BREWER SE VRAĆA U ZADAR


Letonska ASK Riga pobijedila je i u uzvratnoj kvalifikacijskoj utakmici za plasman u Eurokup. Momčad Coreya Brewera i Brune Šundova slavila je na gostovanju kod španjolske Cajasol Seville sa 68-65 te se tako s ukupnih 151-134 plasirala u Zadrovu skupinu Eurokupa. Za pobjednika Splićanin Bruno Šundov postigao je 19 poena uz 7 skokova, a Corey Brewer je ostvario isti broj skokova i zabio 9 koševa. Zadar prvu utakmicu u ovom natjecanju igra 25. studenoga kod kuće protiv grčkog Maroussija, a nakon toga će 2. prosinca gostovati u Rigi. Corey Brewer u Zadar se vraća 13. siječnja iduće godine.