Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Iseljenici u Zadar dolaze po nove zube

Autor: Teuta Babajko Jamičić

04.09.2008. 22:00
Iseljenici u Zadar dolaze po nove zube


Pacijenti iz zapadnoeuropskih zemalja u Zadar najčešće dolaze na preporuku obitelji, prijatelja ili poznanika, a od stomatologa uglavnom traže protetiku ili implantantologiju
Sve više stranih turista iz zapadnih zemalja svoj godišnji odmor u Hrvatskoj koristi i kao priliku za obavljanje nekih specijalističkih zdravstvenih usluga koje podjednako kvalitetno, ali uz mnogo nižu cijenu, pružaju hrvatski stomatolozi ili specijalisti za plastičnu kirurgiju. Brojne analize pokazuju kako će grana zdravstvenog turizma rasti velikim stopama u sljedećih desetljećima, te se već govori o industriji budućnosti.
U strategiji hrvatskog turizma, donesenoj još 2003. godine, usput je spomenut i zdravstveni turizam, čime je uočen dolazeći trend, ali u realizaciji konkretnih projekata nije učinjeno gotovo ništa. Hrvatska se ne ubraja u zemlje koje se aktivno oglašavaju i usmjeravaju pozornost na tu granu turizma kao što to čine Poljska, Češka, Turska ili Slovačka. Vodećim zemljama na području zdravstvenog turizma smatraju se Tajland, Indija, Jordan, Izrael, Kostarika, Meksiko, Litva, Švicarska i Litva.
S plaže zubaru
Vrijednost svjetskog tržišta zdravstvenog turizma u prošloj, 2007. godini procijenjena je na 40 milijardi dolara, dok upućuni procjenjuju kako vrijednost te branše u Hrvatskoj iznosi oko 100 milijuna eura.
Potrebna ulaganja u tom području iznimno su velika i bez koordinirane akcije privatnog sektora i državnih institucija teško je očekivati veće pomake. No, usprkos velikim zakonskim problemima, zbog nižih cijena i jednake kvalitete usluga Hrvatska spontano razvija svoju ponudu. Prije svega, takav razvoj primjetan je u turistički najatraktivnijim regijama Istri i Dalmaciji, no sve češće i Zagrebu zbog njegove dobre zemljopisne pozicije i bogatog izbora usluga.
Ciljane skupine korisnika usluga zdravstvenog turizma iz zapadnoeuropskih zemalja sa skupljom uslugom, poput Italije, Njemačke, Austrije, Francuske i Švicarske u Hrvatsku dolaze tijekom cijele godine. No, kod nas stižu i korisnici iz okolnih zemalja u kojima je usluga lošija, primjerice iz Bosne i Hercegovine te Srbije. Tijekom turističke sezone, takvu uslugu najčešće koriste hrvatski iseljenici koji godišnji odmor provode u domovini odnosno u rodnome kraju.
O velikim potencijalima za razvoj stomatološkog turizma u Hrvatskoj svjedoče i brojni zadarski stomatolozi, čije usluge su najtraženije tijekom turističke sezone, najviše od svibnja do listopada. Prema njihovim riječima pacijenti najčešće dolaze prema preporuci, i to iz zapadnoeuropskih zemalja – Italije, Austrije, Njemačke… gdje su stomatološke usluge višestruko skuplje nego u Hrvatskoj.
– Stomatolozi na Jadranu sve više kombiniraju ponudu smještaja i zubarskih usluga, pa turisti, recimo iz Italije provode godišnji odmor u apartmanu stomatologa i usput obave protetičku uslugu. Takva praksa najrazvijenija je u Istri odnosno sjevernije od Novog Vinodolskog, dok je nešto rjeđa u Dalmaciji, primjerice u Zadru ili Splitu, govori jedan od zadarskih stomatologa, te pojašnjava kako se turistima u Hrvatskoj isplati u isto vrijeme ljetovati i popraviti zube budući da bi samo stomatološku uslugu u svojoj zemlji, primjerice Italiji ili Austriji platili više.
Dentalnim turizmom u Hrvatskoj, u pravom smislu se riječi može se pohvaliti samo Istra, i to dijelom zahvaljući zemljopisnom položaju koji joj je osigurao blizinu zapadnoeuropskih zemalja. No, isto tako, dentalni turizam u Istri rezulatat je i kvalitetne kombinacije ponude smještaja i zubarskih usluga, koja stomatolozima osigurava opstanak na tržištu.
Trostruko jeftinije
– Dentalni turizam u Hrvatskoj još uvijek nije toliko jak odnosno razvijen da bi stomatolozi isključivo na njemu mogli bazirati svoj posao. Dakako da se trudimo ići u tome smjeru, no stvari nisu uvijek tako jednostavne jer stomatologija nije područje gdje se ljude mogu privući temeljem oglasa u novinama ili reklame na internetu. U stomatologiji, kao uostalom u svim granama medicine, jedino prava preporuka prodaje uslugu, govori zadarski stomatolog, te pojašnjava kako pacijenti iz zapadnoeuropskih zemalja, u Zadar najčešće dolaze na preporuku obitelji, prijatelja ili poznanika, a od usluga uglavnom traže protetiku ili implantantologiju.
Prema riječima stomatologinje dr. Ivone Dijan iz godine u godinu povećava se broj ljudi iz inozemstva koji stomatološke usluge traže u Zadru. Iako se o klasičnom dentalnom turizmu još uvijek ne može govoriti, zbog kvalitetnih i suvremenih stomatoloških usluga, čija je cijena daleko niža od one u zapadnoeuropskim zemljama, brojni turisti upravo tijekom godišnjeg odmora zube popravljaju u Zadru. Uz domaće ljude koji žive u inozemstvu, na popravak zuba tijekom godišnjeg odmora, kako navodi dr. Dijan, odlučuju se i brojni turisti iz zapadnoeuropskih zemalja.
I zadarska stomatologinja dr. Branka Bilan potvrdila nam je kako u Zadru, tijekom ljetnih mjeseci poraste potražnja za stomatološkim uslugama koje su u Hrvatskoj dva pa i tri puta jeftinije nego u zemljama zapadne Europe.
– Domaći ljudi, koji žive u inozemstvu, najčešće u Italiji, Njemačkoj ili Švicarskoj, tijekom ljeta, kada dođu na godišnji odmor, odluče se i za popravak zuba budući da su stomatološke usluge u Hrvatskog mnogo jeftinije nego u zapadnoj Europi. U principu dolaze na preporuku obitelji ili prijatelja, a najčešće traže protetiku, govori dr. Bilan, te pojašnjava kako je najbrojnija populacija u dobi od 40 do 60 godina, koja traži usluge stomatološke protetike.
Što se tiče kvalitete stomatoloških usluga u Hrvatskoj, odnosno opreme i materijala s kojima rade stomatolozi, dr. Bilan navodi kako ona niti u jednom segmentu ne zaostaje za istima u zapadnoeuropskim zemljama. Naime, proizvođača stomatološke opreme u svijetu nema mnogo, tako da stomatolozi u Hrvatskoj i inozemstvu koriste u principu jednake proizvode.
– Što se tiče usporedbe hrvatske stomatologije s onom u inozemstvu, po kvaliteti definitivno ne zaostajemo za zapadnom Europom. No, po cijeni smo daleko jeftiniji od naših kolega u zapadnoeuropskim zemljama, gdje se rad stomatologa cijeni, pa tako i plaća mnogo više u Hrvatskoj.
Iako vrednovanje rada stomatologa diktiraju uvjeti na tržištu, vjerujem kako je to dijelom i posljedica još uvijek nedovoljno razvijene svijesti o oralnoj higijeni u Hrvatskoj, koja je u zapadnom svijetu sastavi dio društvenog odnoso socijalno prihvatljivog ponašanja, zaključuje stomatologinja dr. Branka Bilan.