Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Građani zabrinuti

Zadrani pozvali gradske vijećnike da se dogovore ili da se raspišu prijevremeni izbori

Autor: Nikolina Lucić

11.02.2023. 14:22
Zadrani pozvali gradske vijećnike da se dogovore ili da se raspišu prijevremeni izbori

Foto: Luka Jeličić



Blokada gradskog proračuna, koja traje već više od mjesec dana, za sobom je povukla mnoge probleme, među kojima su najteži oni koji se tiču već započetih projekata, za koje sada nema sredstava. Gradonačelnik Dukić čak je upozoravao i da gradski djelatnici neće dobiti plaće, a zbog obustave proračuna neizvjesne su i isplate udrugama, sportskim klubovima i drugim korisnicima gradskog proračuna. Dukić je donio Odluku o financiranju nužnih rashoda i izdataka za prvo tromjesečje ove godine kako bi se osigurale plaće i osnovna sredstva za proračunske korisnike, čime su ukupni prihodi Grada za prvo tromjesečje svedeni na 24.036.892,23 eura, prihodi poslovanja 23.500.299,76 eura, a ukupni rashodi na 24.426.520,69 eura.


Zbog toga smo Zadrane upitali koje je njihovo mišljenje po pitanju prijevremenih izbora, koje su zazivali u Gradu kao rješenje ove krize kojoj se ne nazire kraja. Bilo da ih politika zanima ili ne, Zadrani su mišljenja kako je prioritet čim prije pokrenuti isplate iz proračuna.


Dosadila joj prepucavanja


Gospođa Branka, koja je bila nevoljka za fotografiranje, kazala nam je kako joj je dosadilo čitati prepucavanja među političarima.




– No, ipak me je strah da novi izbori ne bi donijeli ništa boljega. Sumnjam da bi se građani jednoglasno odlučili za jednu opciju koja bi imala više od polovice vijećnika u Gradskom vijeću, što zapravo znači da bi se i nakon prijevremenih izbora za Gradsko vijeće samo nastavili vrtjeti u krug, poručila je gospođa Branka, dok nam je gospodin Dino kazao kako ne prati trenutačnu političku situaciju u gradu.


– No, ipak osjetim negativne posljedice loših političkih odluka i prepucavanja lokalnih političara. Pratili mi politiku ili ne, ne volim vidjeti toliko negativnih reakcija na političkoj sceni. Svađe su im odavno postale nepotrebne, a njihovo daljnje ustrajanje na neslaganjma samo pokazuje da im fali osnovne političke kulture, poručio je gospodin Dino.



Ne znaju primiti kritiku


– Političku situaciju malo pratim, ali ako je stanje tako loše, onda mislim da su prijevremeni izbori jedina opcija, poručila je pak gospođa Đurđica, dodavši kako se što prije treba doći do pravog političkog rješenja, umjesto da se vrijeme troši na isprazne rasprave.



Leonardo je, pak, mišljenja kako su prijevremeni izbori pravi potez, ako će barem malo poboljšati lokalnu političku situaciju.


– Već se dugo vremena vrtimo u krug bez pravog rješenja. Nepotrebna prepucavanja i udarci ispod pojasa samo pogoršavaju ionako lošu situaciju. Očito je da naši političari ne znaju primiti kritiku te kako ih više smetaju udarci na njihov ego od stanja u gradu, kazao je Leonardo.



Za mišljenje smo pitali još dvoje sugrađana koji su nam kazali kako je sazrelo vrijeme za nove izbore za Gradsko vijeće. Paola Maršan svoje nam je mišljenje kazala jasno i glasno, a ono je da se lokalni političari čim prije trebaju uozbiljiti, zajedno sjesti za stol i pitanje proračuna riješiti čim prije.


– Ova je situacija već prevršila svaku mjeru. Blokada proračuna nije mala stvar te je vrijeme da naši političari odrastu, dogovore se ili da izađemo na prijevremene izbore, poručila je Maršan.