Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Uz dječju viku

[FOTO] Otvoren senzorički park u Vruljici

11.02.2023. 12:41
[FOTO] Otvoren senzorički park u Vruljici

Foto: Luka Jeličić



Senzorički park u Vruljici konačno je i službeno otvoren.


U sklopu projekta Inclusive Play djeca su dobila lijep, moderni park u prirodnom okruženju prilagođen svima, kako zdravoj djeci, tako i onoj s poteškoćama u razvoju i s invaliditetom. Jedinstveni inkluzivni koncept igrališta namijenjen je svoj djeci i mladima koji će kroz zajedničku igru postići iskustveno, cjelovito i socijalno učenje. Instalacijom opreme, odnosno više od 20 igrala, u Vruljici je osigurana inkluzija na način da se osobe s teškoćama ne izdvajaju, već da zajedno sa svojim vršnjacima nesmetano sudjeluju u igri u sigurnom i poticajnom okruženju. Realizacijom ovog projekta Vruljicia je postala prvo zadarsko inkluzivno igralište za svu djecu, odnosno igra je konačno postala dostupna svima.


Zadarski gradonačelnik Branko Dukić istaknuo je kako se pri izgradnji parka posebno pazilo na okoliš te da njegovim uređenjem nije uklonjeno ništa čim bi se devastirala ova jedna od posljednjih gradskih zelenih oaza.




– Otvorenje ovog parka od velikog je značaja za grad Zadar i one naše najmlađe sugrađane koji će sada imati jedno posebno i prekrasno mjesto gdje će se moći igrati sa svojim vršnjacima. Imamo u planu mnoge razvojne projekte od strateškog značaja za razvoj grada Zadra, a senzorički park je jedan kao usputni projekt, no toliko veliki da stvara razliku između velikih centara i ostalih. Grad Zadar, od danas je bogatiji za ovo predivno senzoričko igralište koje uključuje svu djecu. Kao što znate, Grad Zadar uvijek ulaže znatna financijska sredstva u sve različitosti, od Centra Mocire, interventnih timova, a sada i u ovo igralište koje, kako vidimo, veseli svu našu najmlađu populaciju, istaknuo je Dukić.



Državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa, prisjetila se svog djetinjstva u parku Vruljica.


– Pravo svakog djeteta je pravo na obitelj, na ljubav i sigurnost. To je jedna od osnova Konvencije o pravima djeteta i upravo ovaj današnji događaj svjedoči tome da svoj našoj djeci želimo osigurati sigurnost, da poštujemo različitosti i da svu djecu želimo uključiti u svakodnevni život. Poznato je da upravo igra ono što je najvrjednije u životu jer kroz igru se stvaraju novi odnosi, usvajaju norme ponašanja, emocionalno se razvijaju, jednako tako i razmišljaju, tako da zaista pozdravljam ovaj projekt. Moram se osvrnuti da me sve ovo veseli i na osobnoj razini jer sam odrasla na Vruljici, jednako tako i moja djeca, a i moji unuci se danas ovdje igraju. Zaista kroz cijeli život pratim razvoj kako našeg grada, tako i Vruljice. Nekada je ovdje tekao zapušteni potok, danas je ovo neprepoznatljivo i upravo stoga sam sretna što smo našoj djeci omogućili da svaki dan lipšaju nam grad, poručila je državna tajnica.


Šime Erlić, ministar regionalnog razvoja i EU fondova pobliže je opisao cijeli koncept projekta prekogranične suradnje iz kojeg se financirao i projekt senzoričkog parka u Vruljici.


– Čestitao bi gradonačelniku, Gradu Zadru, UO za EU fondove, DV Latica, partnerima iz Mostara i svima ostalima koji su sudjelovali u ovom projektu. Nadam se da će se ova suradnja nastaviti i na brojnim drugim projektima zato što upravo u ovom trenutku Ministarstvo priprema novi natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava za ovakav i slične projekte koji će se realizirati u RH. Priča je pokrenuta prije dvije godine, a danas možemo biti presretni s učinjenim. Zadar je suvremeni grad, koji prati sve razvojne trendove, a definitivno su ovakvi senzorički parkovi nešto je praksa i u brojnim drugim razvijenim europskim gradovima. Vjerujem kako će park Vruljici, kao jedan od naših najvećih i najljepših parkova u Zadru biti poticaj da se i drugi parkovi i dječja igrališta prilagođavaju upravo na ovaj način, tako da ga mogu koristiti apsolutno sva djeca. To je suvremeni civilizacijski doseg, ali i jedna lijepa priča. Kada malo za topli i naraste malo ovo zelenilo, vjerujem kako će upravo ovaj park biti omiljeno igralište puno dječje graje, istaknuo je Erlić.



U sklopu ovog projekta uredit će se i dio parka u ŠC Višnjik koji je već dobio određena igrala. Na svečanom otvorenju u vremenu od 10 pa sve do 13 sati djeca su mogla sudjelovati u brojnim radionicama u organizaciji DV Latica i volontera. Pa su se tako izrađivali glazbeni instrumenti, oslikavale zastavice i dječja lica. U sportskom dijelu održane su utrke u paru s loptom, povlačenje konopa, igra zvučnih pamtilica te igra pčelice i bubamare-igra s pravilima. Također, u sklopu otvorenja u park Vruljica došao je i bibliokombi Gradske knjižnice Zadar, dok su s druge strane vrijedni djelatnici Nasada sadili brojno aromatično i ukrasno bilje kako bi se površina parka što prije zazelenila


Foto


Otvorenje senzoričkog parka u Vruljici


avatar

Snimio: Luka Jeličić


11.02.2023. 12:39




















Galerija

Foto: Luka Jeličić