Petak, 5. prosinca 2025

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

BERBA

FOTO Na OPG-u Šulentić svečano počela berba grožđa: 'Sve skupa je krenulo malo ranije'

Autor: Nina Vigan

22.08.2025. 17:36
FOTO Na OPG-u Šulentić svečano počela berba grožđa: 'Sve skupa je krenulo malo ranije'


Druženjem u vinogradima OPG-a Dragane Šulentić u Islamu Grčkom, obilježen je početak berbe grožđa u organizaciji Udruge vinara Zadarske županije “Vina ZaDar”, koja godinama njeguje tradiciju obilježavanja početka berbe grožđa u našoj županiji. Svake godine, ova počasna berba se odvija na drugoj lokaciji, kako bi promotrili vinograde i učili razlike između podneblja i sorti, a ove godine domaćini Dane i Dragana Šulentić, u svojim vinogradima, među novim nasadima grka ugostili su sve ljubitelje dobre kapljice, grožđa i zaljubljenika u tradiciju našeg kraja koje je oduvijek bilo usko vezano uz vinogradarstvo.


Dragana Šulentić, današnja domaćica i po struci enologinja, kazala nam je nešto više o lokaciji na kojoj se nalazimo, ali i samim počecima berbe koja se zasad pokazala obećavajućom.


– Fokusirali smo se na bijele autohtone sorte, na pošip, maraštinu, a ove godine smo posadili i grk, što se pokazalo prikladnim s obzirom na to da se nalazimo u Islamu grčkom. Berba je započela, i vrlo smo zadovoljni rezultatima, stvarno je obećavajuće za sad, odnos kiseline i šećera je zaista odličan. Sve skupa je krenulo malo ranije, zaista primjećujemo kako sve stiže ranije, radi tih klimatskih promjena pa je malo izazovno organizirati se u podrumima. Ali nosimo se s tim, volimo ovaj posao, od malena sam radila sa svojim djedom na ovom polju. Baš zato, ove godine pokrećem vlastitu liniju vina “Dragona” u čast mog djeda Drage. Bit će to proizvodnja maraštine, pošipa i cuveea koji je evo već tri godine odležao, najavila je Šulentić dodavši kako iza svake čaše vina stoji ne samo znanje, matematika i iskustvo, već i “faktor X” – ljubav i strast prema zemlji i lozi, a unatoč izazovima s kojima se vinogradari susreću, upravo ta ljubav daje snagu za napredak i nadu da će se prenijeti i na nove generacije.


“Kasnije počeli berbu”




Predsjednik Udruge, Radoslav Bobanović, naglasio je kako Zadarska županija, zahvaljujući jedinstvenom podneblju i sortimentu, daje vrhunska vina – s idealnim omjerom sunca, bure, juga i soli, te da se vinska scena i dalje širi, iako većina vinara, unatoč tome što nisu ništa naslijedili, vlastitim trudom i od nule grade svoju priču.


– Ova godina po pitanju grožđa, puno je bolja nego prošlogodišnja, kasnije smo počeli berbu, što je odraz boljeg vremena nego prošle godine. Iako nas muče klimatske promjene. Ali na našu sreću, i sreću velikog broja enologa, učimo se i uvijek imamo neko rješenje. Zadarska županija, od svojih dvadeset vinarija ima 80% vrhunskih vina. Mi jednostavno imamo to podneblje, ne mogu reći i drugi da nemaju to podneblje, ali imamo i taj sortiment koji nam daje upravo tu sinergiju podneblja, vjetra, bure, juga, sunca i soli tako da imamo vrhunska vina. Očekujemo značajniju berbu u količini, odličnu berbu po pitanju parametara, jer sad se najviše gledaju ti pH faktor, pa se gleda šećer -to je budući alkohol, pa se gledaju kiseline. Mislim da smo ovu godinu puno sladniji nego lani, iako je znanost došla do toga da prirodnim korištenjem nekih prirodnih preparata možemo sve to uskladiti i to je ta ljepota, kazao je Bobanović istaknuvši kako ove godinu neće trebati puno intervenirati u vinogradima i podrumima. Ostaje jedino pitanje promocije,marketinga i prodaje.


Bobanović je isto tako najavio postavljanje tabli i QR kodova za svaku vinariju, što predstavlja značajan iskorak u promociji, jer omogućuje posjetiteljima lak pristup informacijama i olakšava povezivanje s proizvođačima. Spremni za prvu ovogodišnji berbu, bili su i dožupan Robertino Dujela i župan Zadarske županije, Josip Bilaver koji su također prisustvovali ovom događanju.


– Zahvaljujem svim vinarima na proizvodnji vrhunskih vina, jer stvarno možemo biti ponosni na naša vina koja mogu stati uz bok vrhunskim hrvatskim, ali i europskim vinima. Nadam se da će u budućnosti u našim hotelima i restoranima, naši ljudi prije svega odabirati hrvatska vina, a onda sva ostala. Također, nadam se da možemo kvalitetnije zajednički nastupati i u tom smislu ćemo jako brzo imati jedan sastanak kako bismo raspravili kako naša vina još bolje brendirali i postavili na vinsku kartu Hrvatske i Europe. Zadarska županija i Turistička zajednica će dati svoj doprinos, pomoći ćemo u tom smislu da naša vina postanu još prepoznatljivija i u nama ćete uvijek imati partnera, kazao je župan Bilaver zaželjevši svima uspješnu berbu, dobar urod i što kvalitetnija vrhunska vina.


Foto


Berba grožđa


avatar

Snimio: Luka Jeličić


22.08.2025. 17:35




















Galerija

Foto: Luka Jeličić


“Vina odlična”


Vinarstvo i vinogradarstvo već dugi niz godina nema samo poljoprivrednu, već i turističku i gospodarsku ulogu i jedni su od segmenata po kojima je naša regija svjetski poznata. Hrvoje Anić, direktor Turističke zajednice Zadarske županije, istaknuo je kako se proteklih nekoliko godina kroz razne programe ulaže u prepoznatljivost i pozicioniranje naših vinarija na vinsku kartu.


– Smatramo da su naša vina zaista odlična, ali još uvijek nedovoljno poznata. Upravo radi promocije naših vina, doveli smo 20 članova Hrvatskog kluba somelijera koji su se imali prilike upoznati s našim vinima i koji su obišli u dva dana nekoliko vinarija. Bili su zaista oduševljeni s onim što im je prezentirano, što su probali i što su otkrili na jedan način. Tako da na tom pragu mi imamo dobru suradnju. Naredne prezentacije imamo za mjesec dana u Zagrebu i kasnije u Pragu, u Češkoj, koje promoviraju i sve ostale proizvode, ali uvijek imaju tu gastro komponentu od čega su vina – jako bitan dio iskustva. Mislim da imamo jako dobru suradnju, te da radimo dobru promociju naših vina u svijetu, kazao je Anić.