Petak, 5. prosinca 2025

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

doza povrća

Isprobajte izvrsnu paštu s umakom od kelja

Autor: Life

16.07.2025. 15:18
Isprobajte izvrsnu paštu s umakom od kelja

Foto: Pexels



Ova jednostavna tjestenina, gotova za 15 minuta, najbolji je način da unesete u organizam dozu povrća. U nastavku donosimo recept koji će oduševiti i vas i ukućane!


Sastojci


  • 65 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 velika češnja češnjaka, oguljena i lagano zgnječena
  • 250 g kelja, bez stabljika, grubo nasjeckanog
  • 400 g rigatoni tjestenine
  • 60 g naribanog parmezana, plus dodatno za posluživanje
  • morska sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema


Ulijte ulje u malu tavu i dodajte češnjeve češnjaka. Stavite na laganu vatru i lagano zagrijavajte ulje 6-8 minuta, no pripazite da ulje ili češnjak zagore.


Kad češnjak postane zlatan, maknite s vatre i ostavite da se ohladi i natapa dok kuhate kelj.




Stavite kelj u veliku posudu s kipućom slanom vodom i kuhajte 3-4 minute dok kelj ne počne omekšavati, ali dok je još uvijek jarko zelen. Ocijedite ga u cjedilu i operite hladnom vodom kako biste spriječili daljnje kuhanje kelja. Ponovno ocijedite, istisnuvši višak vode.


U međuvremenu, dodajte tjesteninu u drugu posudu s kipućom slanom vodom i kuhajte prema uputama na pakiranju dok ne bude al dente.


Dok se tjestenina kuha, stavite kuhani i ohlađeni kelj u blender. Dodajte ohlađeno ulje i jedan češanj češnjaka u blender (ako želite da umak bude još više pikantan, možete dodati oba češnja češnjaka). Izmiksajte dok ne dobijete gustu smjesu.


Nakon što je skuhana, ocijedite tjesteninu, a sačuvajte 150-200 ml vode od tjestenine. Dodajte 100 ml vode od tjestenine u blender i miksajte velikom brzinom dok ne dobijete glatki umak. Ako je još uvijek malo gust, dodajte još 50 ml vode od tjestenine.


Dodajte parmezan i prstohvat soli i papra te još jednom izmiksajte.


Vratite tjesteninu u toplu tavu zajedno s umakom od kelja. Miješajte dok se tjestenina potpuno ne prekrije umakom, a po potrebi dodajte još malo vode od tjestenine.


Poslužite s ribanim parmezanom, piše BBC.