Foto: Pixabay
Ako tražite savršenu tortu za ljetno slavlje ili opušteni vikend kod kuće, spoj limuna i bazge očarat će vas na prvi zalogaj!
Oprema
- Stalak za miksanje (ili električni mikser) s nastavkom za miješanje
- Tri kalupa za tortu promjera 20 cm (s odvojivim dnom)
- Papir za pečenje
- Žlica ili lopatica
- Žica za hlađenje kolača
- Cocktail štapići ili čačkalice
- Dvije zdjele (za pripremu biskvita i maslaca)
Sastojci
Za biskvit
- 450 g neslanog maslaca, sobne temperature
- 450 g šećera
- prstohvat soli
- korica od 4 nešpricana limuna
- 8 jaja
- 300 g glatkog brašna za dizana tijesta
- 20 g mljevenih badema
- 4 žlice sirupa od bazge
- svježe cvijeće i voće za dekoraciju
Za sirup (drizzle)
- 100 ml sirupa od bazge
- sok od 1 limuna
Za maslac kremu
- 250 g neslanog maslaca, sobne temperature
- 500 g šećera u prahu
- 75 ml slatkog vrhnja
- 4 žlice sirupa od bazge
Priprema
Zagrijte pećnicu na 200 °C (180 °C ventilator). Namastite i obložite podloge sa tri kalupa (20 cm) papirom za pečenje.
U zdjelu miksera stavite maslac, šećer, sol i limunovu koricu; miksajte dok smjesa ne postane blijeda i pjenasta. Dodajte jaja jedno po jedno, uz po žlicu brašna kako biste spriječili “odvajanje” smjese, piše BBC Food.
Lagano umiješajte ostatak brašna i mljevene bademe, zatim sirup od bazge.
Ravnomjerno rasporedite smjesu u kalupe i pecite 20–25 minuta, dok biskviti ne narastu i dobiju zlatnu boju (provjerite čačkalicom, mora izaći čista).
Premjestite kalupe na žicu za hlađenje, nakon čega površinu svakog biskvita probodite čačkalicom. Pomiješajte sirup od bazge i limunov sok te pošpricajte po biskvitima. Ostavite 30 minuta da upije i hladi se u kalupima, zatim pažljivo izvadite i pustite da se potpuno ohladi.
Za kremu, miksajte maslac dok ne omekša. Postupno dodajte šećer u prahu, zatim vrhnje i sirup od bazge, pazeći da se smjesa ne razdvoji.
Na tanjur za posluživanje stavite žlicu maslaca, na nju prvi biskvit (djelićem ga izravnajte ako je kupolast). Premažite slojem maslaca, položite drugi biskvit, ponovite postupak, zatim složite i treći.
Preko stranica i vrha kolača rasporedite ostatak maslaca špatulom. Za kraj, dekorirajte kolač svježim voćem i cvijećem te poslužite.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
RAST
Na poštanskom tržištu u trećem tromjesečju ostvaren rast prihoda i usluga
Svijet
UDAR NA DŽEP?
EU privremeno uvodi carinu od tri eura na male pakete iz Kine
Zadar
PREGLED DANA
PET VIJESTI DANA Petak u Zadru u znaku Thompsona
Zadar
TRADICIONALNO
Betlehemsko svjetlo stiglo u Zadarsku županiju: ‘Hvala vam što ste donijeli svjetlo’
KK Zadar
ABA liga, 10. kolo
Zadrani za pola koša ostali kratki na gostovanju kod Mege
Nogomet
Županijski hit-trener
Matej Čulina: “Tužno je vidjeti kad ambicije kluba guše djecu u njihovoj kreativnosti”
Zadar
12. i 13. prosinca
Iz Višnjika uputili dvije važne obavijesti uoči Thompsonovih koncerata
Županija
Pustolovni turizam
Zadarska županija traži koncesionara koji će izgraditi zip-line kod Paškog mosta
Zadar
KONCERT
VIŠNJIK SE NAPUNIO! Donosimo fotke iz dvorane
Zadar
VIŠNJIK RASPRODAN