Petak, 5. prosinca 2025

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

katica mušćet

Staru konobu u Tkonu oživjeli novim pričama, a gostima sad nude autohtoni brend

Autor: Nikolina Lucić

29.05.2025. 08:52
Staru konobu u Tkonu oživjeli novim pričama, a gostima sad nude autohtoni brend

Foto: Osobna arhiva

Od nove trajektne luke u Tkonu, labirintom uskih kamenih ulica, do kuće Katice Mušćet, treba svega nekoliko minuta. Maleni dućančić njezinih rukotvorina ne vidi se ni s rive ni s glavne ceste, ali – to nju ne zabrinjava. Skriveni atelje i eno-gastro kutak koji odiše posebnošću stvorila je vlastitim rukama ova vitalna 67-godišnjakinja.


Iako je već duže u mirovini, nema ni minute mira.


– Vratila sam se ljubavima iz mladosti – šivanju i heklanju, započinje svoju priču ova vesela umirovljenica.


Proizvodi prirode


Upravo tada, javila joj se sumještanka zaposlena u turističkoj zajednici s prijedlogom da osmisli otočki proizvod koji bi mogao postati brend. Tako je sve počelo, ideja je bila stvoriti nešto autentično što bi moglo dobiti oznaku Hrvatskog otočkog proizvoda.



– Bacila sam se u razmišljanje i dosjetila se kako od sjemenke mog omiljenog stabla, očenašice ili Melike, mogu napraviti kolajnu! Ogrlicu od prirodnih sastojaka, dodala je. No, najponosnija je na svoj poseban proizvod – Tkonetu, začinsku sol s otoka Tkona.


– To je moja posebna sol koja je postala simbolom otoka! U nju stavim sve svoje domaće proizvode luk, peršin, selen, papriku, pomidore. Sve dobro sameljem u blenderu, pomiješam sa solju i stavim na sunce, govori ponosno.


Tkon je inače poznat po svojoj bogatoj prirodnoj i kulturnoj baštini, a prepoznatljiv je po tradicionalnom ribarstvu, maslinarstvu te očuvanim običajima i manifestacijama poput »Latinskog idra«, regate tradicijskih drvenih brodova.


Zato nije ni čudo da se obitelj Mušćet, prije svega, posvetila proizvodnji maslinovog ulja.



Kako je interes za njene proizvode rastao Katica je, uz pomoć supruga, odlučila preurediti staru obiteljsku konobu, nekada kuhinju njezinih djeda i bake gdje je i sama odrasla.


Otočki gušti


– Konobu, koja ima preko sto godina, pretvorili smo u maleni dućan i kušaonicu, kako bismo ponudili naše proizvode pravoj klijenteli, ljudima koji cijene domaće, i onaj spori život koji je na otoku svetinja, ističe.


U tom ugodnom ambijentu renoviranog prostora, u kojem svaki kamen priča priču otoka i težaka, gosti dok jedu i nazdravljaju, mogu uživati u pogledu na Katičine rukotvorine kojih je zavidan broj.



– Na plate posložim inćune koje nabavljam od lokalnog ribara, ali ih sama isfiletiram, solim ili mariniram. Uz to, ponudim im ukiseljeni motar i češnjak, zatim domaći ajvar, naše maslinovo ulje i nezaobilazan kruh koji sama pečem.


Sve lijepo mogu zaliti s domaćim crnim vinom koje pravi moj suprug ili s ukusnim likerima koje ja pravim. Što se tiče slatkih varijanti, nudim džemove i marmelade, nabraja Katica.


Katica Mušćet pokazuje kako se život nakon mirovine može pretvoriti u jedno novo, ispunjeno poglavlje. Uz neiscrpnu energiju, inspirira sve one koji cijene kreativnost, rad s vlastitim rukama, unikatnost i ljubav prema otoku.


Katica je pravi primjer kako se strast, rad s rukama i ljubav prema tradiciji mogu pretvoriti u uspješan posao, čak i u kasnijoj fazi života.


 


 



Ovaj sadržaj je sponzoriran te je nastao u suradnji s TZ Zadarske županije.