Foto: Andrej Brašnjić
Najbolji domaći vinari i ove su se godine okupili u velikoj dvorani ŠC-a Višnjik na još jednom Zadar Wine Festivalu – najvećem festivalu vina u Dalmaciji, te sa sobom donijeli najbolje primjerke mladih, ali i dozrelih vina. Dobra prezentacija u mnogočemu utječe na bolju vidljivost i prepoznatljivost zadarskih enogastronomskih proizvoda na tržištu te potiče njihovu promociju kod ugostitelja i turista. Prilika je to da se još jednom susretnu vinari i ugostitelji, te stručnjaci u turizmu i enologiji, porazgovaraju o vinarskog godini iza nas, te predstave svoja ponajbolja vina.

Visoka razina
Ivan Stiblik, organizator festivala, istaknuo je kako nikad više zadarskih vinara nije sudjelovalo u manifestaciji. Zajedno su, ističe, rasli kroz godine, te jedni druge promovirali.
– Oko tri tisuće vinskih stručnjaka, menadžera i ugostitelja u dva će dana proći kroz festival. Fokus u proizvodnji kvalitetnih vina nakon berbe traje oko mjesec dana, ali to je vrijeme ključno kako bi se postigla savršena uravnoteženost šećera i kiselina, kazao je na početku Stiblik, kojemu su gosti stigli iz cijele Hrvatske, te tako potvrdili da je Zadar itekako središte vinarstva u Dalmaciji.

Ivan Stiblik ukazao na rast festivala/Foto: Andrej Brašnjić
Iako namijenjen prvenstveno vinskim stručnjacima te dionicima turizma kao prilika da se povežu s vinarima iz prve ruke, u dobrim su vinima mogli uživati svi posjetitelji ovog dvodnevnog sajma. Okupio je ne samo vinare i vinogradare, već i poznate domaće chefove, koji su kuhali jela inspirirana morem.
– Od prvog festivala do danas deset je zadarskih vinara više s nama. Stasali smo zajedno u kvaliteti i prezentaciji. Ove je godine i više izlagača nego ikad prije. Zato i jesmo u velikoj dvorani, kako bismo uistinu mogli uživati u vinima u savršenoj atmosferi. Veseli nas da su se festivalu odazvali hotelijeri i ugostitelji iz cijele Hrvatske. To je prava snaga ZWF-a. On uistinu jest najvažniji i najsnažniji vinski festival u Dalmaciji, istaknuo je Stiblik, koji je tijekom godina, ulažući mnogo truda, ovu manifestaciju dignuo do najvišu razinu.
Naš renomirani chef Saša Began i njegov restoran “Labrax”, svojevrsni su domaćini ovogodišnjeg gastrokutka, koji je u Zadar doveo i još dva poznata kuharska imena – chefa Vjeku Bašića iz murterske konobe “Boba” i chefa Dina Šeparovića iz bračke konobe “Kala”.

Izvan špice
Najveći vinski festival u Dalmaciji neponovljiva je prilika za Zadar da upravo u najlošijem dijelu turističke godine u grad privuče posjetitelje koji traže posebna iskustva.
– Sama tehnologija i investicije u pogone i opremu, te kontinuirana edukacija vinara u mnogočemu su pomogli boljem procesu prerade, ali i prezentacije i prodaje etiketa. Neispravna dovršena vina danas su zato u nas rijetkost, kazao je Stiblik.

Promocija Zadarske županije kao turističke destinacije zato traje cijelu godinu. Obiluje, a naročito u zaleđu, proizvođačima i poljoprivrednicima kojima je turizam komplementarna djelatnost i način da proizvode svojih polja i ruku na kućnom pragu predstave čim većem broju turista. Gastronomska putovanja savršeni su mamac za turiste i ljubitelje dobrog življenja izvan špice sezone, kada su Zadar i Zadarska županija u nekom drugačijem ritmu života.
Pročelnik Daniel Segarić, govoreći o vinarskoj godini iza nas, poručio je kako je vinogradarska godina bila puna uspona i padova, vremenskih nepogoda, te manjeg, ali ne kvalitetnom lošijeg uroda.
– Nedavno smo najboljim domaćim sommelierima predstavili najbolja domaća bijela i crna vina. Njihove su impresije i više nego pozitivne, te su pohvalili naše napore da kvalitetu krajnjih proizvoda podignemo na najvišu razinu. Nadinski bazen u tom smislu pruža sve najvažnije preduvjete, naglasio je Segarić te dodao kako gost koji dođe u predsezoni vrijedi trostruko više od onog koji dođe u špici, tako da trebamo iskoristiti svaku priliku da ovo vrijeme učinimo što atraktivnijim.

Mladi talenti
Hrvatska je sa svojim bogatim vinarskim nasljeđem postala jedna od najuzbudljivijih vinskih destinacija u Europi. Od Istre i Dalmacije do Slavonije i Zagorja, svaki kutak Hrvatske nudi jedinstven doživljaj vinograda, vinskih cesta i tradicionalne kuhinje.
– Naša je regija i u ovoj teškoj godini izašla s vrhunskim vinima. Vremenske su nepogode i duža sušna razdoblja, kako za koju sortu, učinila svoje. No, u konačnici je krajnji proizvod vrhunske kvalitete, što su stručnjaci itekako prepoznali. Kušali su 60-ak vina i dali nam realnu ocjenu stanja u našoj vinarskoj industriji. Imamo neke od najboljih preduvjeta za uzgoj crnih sorti. Sve je, ipak, u prezentaciji i prodaji. Iako su u trendu lakša vina. No, svaka roba ima svog kupca, a mi ne proizvodimo viškove vina. Kao Županija taj krajnji cilj potpomažrmo raznim potporama i edukacijama, dodao je Segarić.

Upravo se zato ponajbolji hrvatski vinari ovog vikenda predstavljaju u samom srcu Dalmacije, na najvećem festivalu vina. Zadar Wine Festival nezaobilazan je za sve vinare koji traže kvalitetne i stabilne puteve distribucije i poslovanja.
Marko Zorica, asistent na sveučilišnom Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, kazao nam je.kako se predstavljaju zajedno s Poljoprivrednom prehrambenom i veterinarskom školom, a predstavili su svoja vina iz Baštice.
– Došli smo sa širokom ponudom crnih i bijelih vina koja rade studenti i učenici od početka uzgoja do prerade vina, dodao je.
U našoj regiji mlade se od srednje škole sustavno uči najvažnijim procesima u uzgoju i preradi vinove loze i grožđa, zbog čega zadarsko tržište ne oskudijeva mladim talentima, koji će na svojim leđima pronijeti dobar glas o zadarskim vinima.

Važnost promocije
Zadar je svima interesantan jer je geografski dobro pozicioniran, bitni smo u segmentu turizma i prodaje vina, a svake se godine novi mladi vinari koji tek izlaze na tržište i žele se predstaviti, priključuju rastućoj konkurenciji vinara i vinogradara u našoj regiji.
Ana Fiolić kazala nam je kako vinarija i festival zajedno rastu – od Arsenala i vremena kada su proizvodili tek nekoliko tisuća boca, do Višnjika i 30 tisuća boca godišnje.
– Naš brend je maraština, svježa i odležana te rose i etikete crnog vina. Zadrane i naše partnere želimo upoznati kako s našim etiketama, tako i s našom novom kušaonicom u Kožinu, kazala je Fiolić.

Ana Fiolić/Foto: Andrej Brašnjić
Zadar Wine Festival ima velik značaj za Zadar jer promovira vinsku scenu te potencijal Zadarske županije, a uz to potiče turizam te privlači posjetitelje. Zadarski se vinari ističu u ekološkom vinogradarstvu, a festival pruža idealnu priliku za predstavljanje vina te povezivanje s potrošačima i kolegama iz struke.
– Vinarija Fiolić ZWF prati od samih njegovih početaka. U simbiozi radimo na promociji zadarskih vina. Organski rastemo i zajedno se razvijamo. Mi s fokusom na autohtone sorte našeg zaleđa, a festival uz podršku svih vinara. Ovo nam je ujedno i dobra prilika da sugrađane, a ne samo partnere, pozovemo u naš drugi dom u Kožinu, gdje mogu iskusiti puno više doživljaja od samog kušanja vina. Jer, jedno je naše vino imati na vinskoj karti, a drugo znati ga prezentirati i prodati gostu. Zajedno moramo raditi na mijenjanju svijesti o kvaliteti naših autohtonih sorti. S ponosom ih isticati i prve nuditi. Raduje nas da vidimo pozitivan napredak, jer puno se ulaže u edukaciju ugostiteljskog osoblja. S njima prolazimo kroz sve naše etikete, te im dajemo savjete kako ih predstaviti gostu i pravilno sljubiti s jelima. Konobar je taj koji naše lokalne sorte prve mora ponuditi, zaključila je Fiolić.

najnovije
najčitanije
Novosti
prognoza
Hoće li ova zima biti oštra? Stručnjaci objavili detaljno izvješće
Novosti
MANJKAVOSTI
UZV srca u Zadru za tri dana, a u Puli i Osijeku – dogodine. Međutim, liječnici upozoravaju na jednu stvar…
Crna Kronika
Romsko naselje
Pucao u nevjenčanu suprugu i njezinu sestru. Jedna je umrla
Zadar
PODIZANJE KVALITETE
Športski centar Višnjik nabavlja važnu opremu! ‘Novi sustav omogućit će…’
Nogomet
borba za sp
Italija protiv Sjeverne Irske u Bergamu
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ
Pjevačka ikona preminula je prije 33 godine u zadarskoj bolnici, ostavila je neizbrisiv trag
Hrvatska
UŽASNE UVREDE!