
Foto: Andrej Brašnjić
U organizaciji Sveučilišta u Zadru, ispred studentskog restorana Barbakan na otvorenom, održana je Japanska radionica kuhanja s Maki Nagayoshi. Tijekom radionice posjetitelji su imali jedinstvenu priliku upoznali japansku tradiciju kroz pripremu mochija, slastice od ljepljive riže koja potječe iz razdoblja Heian (794. – 1185.).
Ta tradicionalna japanska poslastica danas je postala svjetski poznata i omiljena među ljubiteljima kulinarstva diljem svijeta.
Japanka Maki Nagayoshi, koja je živjela i radila u Italiji i Sloveniji, prije nekoliko godina odlučila je svoj dom pronaći upravo u Hrvatskoj, gdje s puno ljubavi priprema japanske specijalitete u svom restoranu Pink Pig u Zagrebu.
Đina Jakir iz Odjela za protokol i komunikacije Sveučilišta u Zadru istaknula je kako su ovom radionicom željeli obogatiti događanja u Zadru tijekom zimskih mjeseci, kada se inače ne odvija mnogo toga.
Od slatkog graha do čokolade
– Odaziv je prilično dobar – pobrojala sam više od sedamdeset ljudi, atmosfera je odlična, svi su aktivni, zadovoljni i navijaju, što znači da je radionica uspješna.
Želimo potaknuti zanimljive aktivnosti koje će privući studente, ali i širu zajednicu, jer kada postoji dobra ideja, javlja se i velik interes. Sveučilište u Zadru trebala bi biti živa i integralna karika lokalne zajednice, i to činimo ovakvim projektima, rekla je Jakir.
Također, dodala je kako su sudionici imali priliku sudjelovati u izradi mochija – tradicionalne japanske slastice koja je nekoć bila dostupna samo carskoj obitelji, udarajući batovima.
– Proces uključuje kuhanje ljepljive riže na pari, a zatim udaranje riže batovima, dok se ne dobije glatka i elastična smjesa. Svatko je mogao pokušati sudjelovati lupajući po toj smjesi batovima.
Na kraju se oblikuju kuglice mochija, koje se poslužuju s različitim nadjevima – od slatkog graha do kikirikija i čokolade.
Probat ćemo mochi pripremljen ovdje na licu mjesta i onaj koji je Maki već unaprijed pripremila, jer zahtijeva dužu pripremu, objašnjava nam Đina, te nam otkriva kako je prvi put probala mochi prije same radionice.
– Okus je nježan, kao da miluje nepce, istaknula je. Također, spomenula je da je Maki Nagayoshi članica kendo kluba, a zahvaljujući suradnji s prorektorom Markom Lukićem, predsjednikom Kendo saveza Hrvatske, stigla je u Zadar sa svojim timom.
Kao gumeni bomboni
Među okupljenima smo sreli Blaženku Juren-Marušić, predsjednicu Udruge Re-Kreativci, koja nam je podijelila svoje oduševljenje japanskom kuhinjom i mochijem.
– Već sam ranije probala mochi, a ova radionica bila je prilika da vidim kako se priprema. Okus je odličan, specifičan jer je jako mekan i ljepljiv, kao gumeni bomboni.
Nisam se usudila lupati batovima – mislim da sam dovoljno vidjela, ali cijeli proces izgleda fantastično. Sada čekamo degustaciju! Ovakvi događaji su pravo osvježenje, rekla je Juren-Marušić.
Njezina prijateljica Bony Urban također je podijelila svoje iskustvo.
– Mochi sam otkrila prije otprilike godinu dana i odmah mi se svidio. Očekivala sam da ćemo raditi pojedinačno, ali bilo je jednako zanimljivo gledati cijeli proces. Nakon ovog definitivno ću pokušati napraviti mochi i sama kod kuće.
Lijepo je što se ovakvi događaji organiziraju zimi, kada se može uživati u nečem drugačijem i izaći u grad, ističe Urban.
najnovije
najčitanije
Crna Kronika
vozila pijana
Automobilom se popela na nogostup pa udarila u prometni znak i stup javne rasvjete
Nogomet
karta za wembley
Manchester City posljednji polufinalist FA kupa
Zadar
u ponedjeljak
Planirani radovi će prekinuti struju u nekoliko ulica u Zadru i Zatonu
Svijet
reakcija
Grenlandski premijer odgovorio Trumpu: ‘SAD neće dobiti otok’
Nogomet
nova pobjeda
Barcelona ponovno na tri boda više od Reala
Crna Kronika
33-godišnjak
‘Pao’ još jedan zadarski diler. Pretragom doma policija pronašla razne droge
Hrvatska
politički analitičar
Puhovski: ‘Ako HDZ izgubi Zadar to će imati nacionalne posljedice’
Zadar
RASPRAVA
Austrijanac ostao šokiran cijenama u Zadru: “Kako vi uopće preživljavate?!”
Zadar & Županija
Nezavisni gradski vijećnik
Mate Lukić krenuo u utrku za župana: “Za zabranu sam uvoza nepotrebne strane radne snage”
Zadar
šetnja gradom