
Foto: Pixabay
Kremaste mesne okruglice od pesta sa sušenim rajčicama kombiniraju bogate okuse s mekim, sočnim okruglicama, a sve je preliveno slatkim kremastim umakom. Ovo je jelo idealno za ugodnu obiteljsku večeru ili pak impresioniranje gostiju – uz minimalan trud.
Pesto također možete veoma jednostavno i brzo sami napraviti kod kuće, a okusom će se definitivno isplatiti puno više od kupovnog.
Vjerujemo da će se za ovaj recept pronaći mjesta u kuharicama, a donosimo ga niže u tekstu!
Sastojci
Za pesto od sušenih rajčica:
60 g sušenih rajčica u ulju (ocijeđenih)
- 12 g svježih listova bosiljka
- 25 g parmezana (naribanog)
- 2 češnja češnjaka
- 35 g pinjola (ili oraha)
- 60 ml maslinovog ulja (ili ulja od sušenih rajčica)
- sol i papar (po ukusu)
Za mesne okruglice:
- 500 g mljevene junetine (ili mješavine junetine i svinjetine)
- 54 g krušnih mrvica
- 25 g parmezana (naribanog)
- 1 veće jaje
Za umak:
- vrhnje za kuhanje
- temeljac (pileći ili povrtni)
Priprema
U sjeckalici pomiješajte sušene rajčice, svježi bosiljak, parmezan, češnjak i pinjole (ili orahe). Pulsirajte smjesu dok se sve ne usitni.
Dok blender radi, polako ulijevajte maslinovo ulje dok pesto ne postane glatke konzistencije.
Kušajte i po potrebi začinite solju i svježe mljevenim crnim paprom. Kada postignete željenu gustoću i kad je pesto gotov, ostavite ga sa strane.
Potom, uzmite veliku zdjelu i u njoj pomiješajte mljeveno meso, krušne mrvice, parmezan, jaje, 2 žlice pesta kojeg ste prethodno napravili, nasjeckani luk, mljeveni češnjak, origano, sol i papar.
Rukama lagano miješajte dok se smjesa ne sjedini. Izbjegavajte pretjerano miješanje kako bi mesne okruglice ostale mekane.
Smjesu podijelite u mesne okruglice (ispasti će vam približno 20-24 komada).
Kada ste to napravili, zagrijte dvije žlice maslinovog ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri.
Dodajte mesne okruglice u serijama kako biste izbjegli prenatrpanost. Pecite ih povremeno okrećući, dok ne porumene sa svih strana i dok se ne ispeku, oko 8-10 minuta.
Izvadite mesne okruglice iz tave i ostavite na tanjur.
U istu tavu po potrebi dodajte 1 žlicu maslinovog ulja na kojem ćete pirjati nasjeckani luk na srednje jakoj vatri par minuta dok ne postane staklast.
Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte još jednu minutu dok ne zamiriše.
Umiješajte pola šalice pesta od sušenih rajčica i kuhajte par minuta da se okusi stope.
Ulijte gusto vrhnje i temeljac, miješajući da se sjedini. Pustite smjesu da lagano kuha.
Umiješajte naribani parmezan dok se ne otopi i umak postane gladak. Kušajte i prema potrebi začinite solju i paprom.
Pažljivo dodajte kuhane mesne okruglice natrag u tavu s umakom. Žlicom prelijte umak preko mesnih okruglica da ih obložite i pustite ih da se krčkaju u umaku 5-7 minuta.
Po želji ukrasite listićima svježeg bosiljka i poslužite vruće uz tjesteninu, rižu, pire krumpir ili s hrskavim kruhom, piše Jo Cooks.
najnovije
najčitanije
Scena
The Phoenician Scheme
Sudeći po traileru, u svom novom filmu Wes Anderson ostaje vjeran sebi
Županija
ždrilo
Ministarstvo odobrilo sredstva za sufinanciranje 1. faze projekta lučice Poljica
Svijet
prosvjedna nota
U tri dana iz Srbije protjerano troje hrvatskih državljana
Feelgood
unesite živost
Imamo kreativne ideje za ukrašavanje doma
Svijet
prijedlog komisije
Europska unija uvela protumjere na američke carine
Zadar
OPĆINSKI SUD
Jadranka Nižić Peroš smijenjena s dužnosti! Evo tko je zasjeo na njezino mjesto
Zadar
demantiraju rogića
Udruga mladih Arbanasi 1726: ’Nismo politički usmjereni niti povezani s SDP-om’
Županija
nezavisna lista
Luka Oštrić ide u utrku za novigradskog načelnika s ciljem buđenja zajednice
Županija
vrijedna investicija
Uredit će se obala i šetnica u Donjem Karinu
Zadar
"PRIZEMLJENJE" IZ RYANAIRA