Foto: Luka Jeličić
Brokula i cvjetača su povrće koje, uz pravilno čuvanje, može zadržati svježinu, okus i nutritivnu vrijednost do novih svježih plodova naredne godine. Nakon berbe, važno je slijediti odgovarajuće korake obrade kako bi se produljila njihova trajnost i očuvala kvaliteta. Zamrzavanje je jedna od najboljih metoda za dugotrajno čuvanje ovih kultura.
Brokula se bere kada je glava čvrsta i kompaktna, prije nego što se cvjetovi počnu otvarati, a cvjetača kada je glava bijela, čvrsta i dobro razvijena, ali prije nego što počne mijenjati boju. Povrće se reže oštrim nožem s nekoliko centimetara stabljike, što pomaže u očuvanju svježine.
Uklonite listove i grube dijelove stabljike. Operite povrće pod hladnom vodom kako biste uklonili zemlju, kukce ili druge nečistoće. Potom ga izrežite na manje cvjetove. Stabljike brokule možete oguliti i izrezati na komadiće, budući da su također jestive i bogate hranjivim tvarima.
Blanširanje je ključni korak za očuvanje okusa, teksture i boje ovog povrća. Ovaj proces zaustavlja enzime koji mogu uzrokovati promjenu kvalitete tijekom skladištenja. Prokuhajte vodu i pripremite posudu s ledenom vodom. Stavite povrće u kipuću vodu, brokuli je dovoljno dvije, tri minute, a cvjetači tri, četiri minute.
Nakon blanširanja, odmah prebacite povrće u ledenu vodu kako biste zaustavili proces kuhanja. Dobro ocijedite povrće i osušite papirnim ubrusom prije zamrzavanja. Ovo sprječava stvaranje viška leda.
Stavite povrće u vrećice ili posude za zamrzavanje. Istisnite višak zraka kako biste spriječili oksidaciju i stvaranje kristala leda.
Na pakiranju označite datum zamrzavanja. Povrće je najbolje iskoristiti unutar 6 – 8 mjeseci za optimalan okus i kvalitetu. Složite vrećice tako da povrće ostane ravno, što omogućava brže smrzavanje i uštedu prostora.
Održavajte temperaturu tako što ćete zamrzivač postaviti na -18°C ili niže. Pakirajte povrće u manje porcije kako biste izbjegli odmrzavanje velike količine odjednom. Jednom odmrznuto povrće ne bi trebalo ponovo zamrzavati, jer gubi kvalitetu.
Pravilna obrada i zamrzavanje omogućavaju očuvanje svježine, boje i nutritivnih vrijednosti tijekom cijele zime.
najnovije
najčitanije
Zadar
HVALEVRIJEDNO!
Rekordan odaziv zadarskih sportaša i novinara u tradicionalnoj akciji za Socijalnu samoposlugu
Gastro
BLAGDANSKI RUČAK
Donosimo recepte poznatih svjetskih kuhara za savršeno sočno pečeno pile
Hrvatska
MARKO SIKIRICA
Bijesni otac: ‘Pola sata mi je trebalo da pronađem svoje dijete! Digao bih u zrak državu koliko sam ljut’
Zadar
LOMI SRCA
TUGA DILJEM ZEMLJE Emotivna objava popularne zadarske stranice: ‘U svijetu u kojemu nema čovjeka…’
Zadar
na redditu
‘PRAVI MOMCI’ NESTALI? Zadranka se požalila na ‘dejting scenu’: ‘Na svakog lipog momka ima jedno…’
Crna Kronika
TEŽAK INCIDENT
HOROR U ZAGREBU! Učenik nožem napao učiteljicu, ozlijedio i nekoliko vršnjaka
Hrvatska
STRAVA U ZAGREBU
MAJKA NAPADAČA PROGOVORILA: ‘Živjeli smo u strahu. Zatočio nas je u sobi prije mjesec i pol dana’
Županija
prekršio Zakon
Županu Longinu utvrđen nesklad imovine, dobio “paprenu” kaznu
Nogomet
Novi dom Abecede
Nakon postavljanja trave gradi se tribina na SC Miro Surać u Murvici
Hrvatska
NEVJEROJATAN PRIZOR