
Foto: Pixabay
Što ćete jesti za Božić ove godine? Pečena patka je naravno dobar izbor. Ovo tradicionalno jelo i dalje uživa veliku popularnost, prvenstveno zbog svoje duge povijesti kao tipičnog blagdanskog obroka koji simbolizira blagostanje, obilje i svečanost.
Ali koliko god patka bila dobra, možda ćete čeznuti i za malo raznolikosti.
Odabrali smo recept koji će vašu ovogodišnju pečenu patku učiniti neusporedivo sočnom i aromatičnom, a sigurni smo: ovako pečenu patku još niste pripremali. Način pripreme jamči nevjerojatno sočno i aromatično pačje meso kakvo vjerojatno još niste kušali.
Inspiracija je Francuska, to jest “Confit de Canard”, tradicionalno francusko jelo u kojem se pačje meso, najčešće bataci, polako kuha u vlastitoj masnoći. Izraz “confit” dolazi od francuske metode pripreme koja ističe neusporediv okus mesa.
Pačji bataci se utrljaju u mješavinu začina, koja se obično sastoji od soli, ružmarina, majčine dušice i češnjaka, i ostave da se namaču preko noći.
Potom se lagano peku u pačjoj masti na niskoj temperaturi dok meso ne omekša poput maslaca. Krumpir se tradicionalno poslužuje kao prilog, a pržen na višku pačje masnoće postaje nevjerojatno aromatičan i hrskav.
Sastojci:
- 4 pačja batka
- 1 kg pačje masti
- 3 žlice krupne morske soli
- 4 češnja češnjaka, oguljena i lagano zgnječena
- 4 grančice svježe majčine dušice
- 2 lista lovora
- 1 žličica papra u zrnu
Priprema:
Pačje batake obilno natrljajte morskom soli i stavite u plitku zdjelu.
Dodajte protisnute režnjeve češnjaka, majčinu dušicu, lovor i papar u zrnu. Pokrijte zdjelu prozirnom folijom i ostavite da se marinira u hladnjaku 12-24 sata. Nakon vremena mariniranja, temeljito isperite sol i osušite batake.
Rastopite pačju mast u velikom loncu ili tavi za pečenje na laganoj vatri. Batake stavite u masnoću tako da budu potpuno prekriveni. Dodajte češnjak i začinsko bilje iz marinade. Lagano pecite na 90–120 °C u pećnici ili na štednjaku 2,5 do 3 sata, dok meso ne omekša i lako se odvoji od kosti.
Batake pažljivo izvadite iz masnoće i ostavite da se ocijede na rešetki. Pustite da se ohlade u masnoći i spremite u hladnjak ako ih držite na duže vrijeme – prekriveni masnoćom će moći stajati nekoliko tjedana.
U tavi zagrijte malo pačje masnoće i pecite batake dok ne postanu hrskavi i zlatno smeđi. Poslužite s prženim krumpirom i zelenom salatom.
najnovije
najčitanije
Zadar
SVEČANO
FOTO Pogledajte kako su Arbanasi proslavili svetkovinu Gospe Loretske
Vaterpolo
BLIZU TRIJUMFA
Jadran na korak do trećeg uzastopnog naslova
Hrvatska
GORDAN JANDROKOVIĆ
Predsjednik Hrvatskog sabora čestitao osvajačima medalja na EP-u u karateu
Hrvatska
ministar
Anušić: Trump ima pravo kada kaže da treba više izdvajati za obranu
Zadar
SUNSET SPORTS FESTIVAL
Block Party označio početak odbrojavanja do najpoznatijeg sportsko-poslovnog događaja u regiji
Zadar
ĐIR PO GRADU
FOTO Poluotok je danas vrvio šetačima! Pogledajte koga smo sreli na zadarskoj špici
Zadar
SVEČANO
FOTO Pogledajte kako su Arbanasi proslavili svetkovinu Gospe Loretske
Crna Kronika
narušavanje reda
U blizini nogometnog igrališta napao i udario muškarca
Zadar
ISKORISTITE PRILIKU
Ryanair opet snizio cijene letova, u ponudi i letovi iz Zadra
Zadar
lucian perić