
Foto: Pixabay
Kada dani postanu kraći i zrak postane hladniji, nema ništa bolje od tanjura vrućeg čilija čiji opojan miris osvaja na prvu. A sada vam otkrivamo uzbudljivu varijaciju recepta: chili con carne s bundevom. Jesenska bundeva ovom jelu daje potpuno novu čar, što ga čini savršenim za ugodne večeri kod kuće.
Ono što je posebno praktično je to što recept nije samo jednostavan za pripremu, već je savršen i za kuhanje unaprijed pa ga to čini idealnim kao recept za pripremu obroka za tjedan ili kao jednostavno glavno jelo za mnogo gostiju.
Sastojci (za 8 porcija)
- 350 g bundeve
- 1 veliki luk
- 2 rajčice
- 4 češnja češnjaka
- 1 crvena paprika
- 3 žlice maslinovog ulja
- 700 g mljevene junetine
- 250 ml goveđeg temeljca
- 230 g nasjeckanih rajčica
- 90 g paste od rajčice
- 250 g pirea od bundeve
- 425 g konzerviranog graha
- 425 g bijelog graha iz konzerve
- 1 žličica čilija u prahu (po ukusu)
- 2 žličice paprike (slatke)
- 2 žličice kumina
- 1 žlica šećera
- 1 žličica sušenog origana
- sol, papar
Priprema
Bundevu prepolovite, izvadite sjemenke, odrežite koru i narežite na sitne kockice. Luk i češnjak ogulite i sitno narežite, papriku i rajčicu operite i očistite te ih također narežite na kockice. Pazite da komadi budu što ravnomjernije izrezani.
Zagrijte ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri, prvo pirjajte luk dok ne postane proziran, a zatim dodajte papriku i bundevu. Nakon par minuta dodajte komadiće rajčice. Na kraju dodajte češnjak. Sve kuhajte dok povrće ne omekša.
Povrće gurnite na rub posude, a na sredini popržite mljeveno meso i pustite da porumeni. Nakon što je meso uglavnom porumenilo, umiješajte začine, temeljac, pire od bundeve, nasjeckane rajčice, pastu od rajčice i grah.
Zakuhajte smjesu i zatim smanjite vatru. Pokrijte lonac poklopcem, ali ostavite otvor za paru.
Pirjajte čili oko sat i pol do dva sata uz povremeno miješanje. U potpunosti uklonite poklopac nakon otprilike pola vremena kuhanja. Za posluživanje ulijte u zdjelice i po želji prelijte kiselim vrhnjem.
najnovije
najčitanije
Županija
NAJAVA
Sutra počinje proslava Gospe od Bokolja na Pašmanu
Županija
REZULTATI NATJEČAJA
Županijski TZ događanjima i programima dodijelio 155 tisuća eura potpore, evo kome
Hrvatska
80. obljetnica
Predsjednik Milanović: Antifašisti su se borili protiv režima neponovljive sinteze zla
Feelgood
trikovi
Spakirajte se za proljetni city break samo s ručnom prtljagom
Zadar
dan crvenog križa
Radeljić: Stalno raste potreba socijalne pomoći siromašnim
Crna Kronika
PRIPAZITE!
‘NE PANIČARITE’ Zadarska policija objavila važan apel: ‘Uglavnom rade u skupinama…’
Zadar
ZABRINUTI GRAĐANIN
‘JEL STVARNO TEŠKO?’ Prijedlog Zadranina izazvao reakcije: ‘Svaki put kad prođem ovuda…’
Crna Kronika
GOTOV OČEVID
Završen očevid nakon sudara jedrilice i broda u Zadarskom kanalu, evo što je utvrđeno
Zadar
predstavnik stanara
ODGOVOR ODVJETNICI Alen Lazanja: ‘Želim istjerati na čistac sva muljanja u vezi s obnovom’
Zadar
pad školskog aviona