Srijeda, 13. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

2 C°

Pravo bogatstvo okusa

Krem juha od rajčice inspirirana indijskim okusima

Autor: Life

10.11.2024. 15:17
Krem juha od rajčice inspirirana indijskim okusima

Foto: Pixabay



Indijska kuhinja poznata je po svojoj raznolikosti i intenzivnim okusima koje stvaraju začini poput kurkume, korijandera, kumina, kardamoma, klinčića i cimeta. Često se kombiniraju za stvaranje dubokih i intenzivnih okusa.


Ljutina igra važnu ulogu i često je stvaraju čili papričice u tipičnim indijskim receptima. Odabrali smo pravi klasik indijske kuhinje, fino začinjenu krem juhu od rajčice. Poslužite uz naan ili rižu za sjajan jesenski obrok.


Sastojci:


  • 6 većih rajčica (nasjeckanih)
  • 1 glavica luka (nasjeckana)
  • 2 režnja češnjaka (sitno nasjeckanog)
  • 1 komad đumbira (cca 2,5 cm, naribani)
  • 1 zeleni čili (nasjeckan)
  • 1 žličica sjemenki kumina
  • 1 žličica mljevenog korijandera
  • 1/2 žličice kurkume u prahu
  • 1 žličica garam masala začinske mješavine
  • 1/2 žličice čilija u prahu
  • 1 žlica biljnog ulja
  • 1 šalica povrtnog temeljca (ili vode)
  • listovi svježeg korijandera (za ukras)
  • sol i papar po ukusu
  • malo kokosovog mlijeka (po želji)

Priprema:


Zagrijte ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri.




Dodajte sjemenke kumina i pustite da krčkaju nekoliko sekundi. Dodajte nasjeckani luk, češnjak i đumbir te pirjajte dok luk ne porumeni. Zatim dodajte nasjeckani zeleni čili, kurkumu, korijander, čili u prahu i garam masalu.


Začine pržite 1-2 minute da puste okus. Dodajte nasjeckane rajčice i kuhajte dok ne omekšaju i raspadnu se.


Ulijte temeljac i zakuhajte.


Smanjite vatru i pustite da lagano kuha. Umutite juhu u pire štapnim mikserom.


Posolite i popaprite. Za kremastiju konzistenciju možete dodati malo kokosovog mlijeka. Prije posluživanja ukrasite listićima svježeg korijandera.