
Foto: iStock/NL
Uzimanje začina ne samo da obogaćuje okus jela, već može pomoći i u jačanju imuniteta, ključnog za obranu tijela od virusa i bakterija. Mnogi od njih sadrže prirodne spojeve koji podržavaju zdrav imunološki sustav, a evo nekoliko najmoćnijih začina koje biste trebali uključiti u svoju prehranu.
Kurkuma
Kurkuma je nezaobilazan začin u mnogim kuhinjama diljem svijeta, ali i u alternativnoj medicini. Glavni aktivni sastojak, kurkumin, poznat je po snažnim protuupalnim svojstvima koja pomažu tijelu u borbi protiv upala i infekcija.
Kurkumin također djeluje kao snažan antioksidans, neutralizirajući štetne slobodne radikale koji mogu oslabiti imunološki sustav.
Đumbir
Đumbir je poznat po svojoj sposobnosti smanjenja upala i poticanja zdravlja dišnih puteva. Ovaj korijen sadrži bioaktivne spojeve koji jačaju imunitet i mogu pomoći u smanjenju rizika od respiratornih infekcija. Đumbir također pomaže ublažiti simptome prehlade i upale grla.
Češnjak
Češnjak se smatra prirodnim antibiotikom zahvaljujući spoju alicin, koji pomaže tijelu u borbi protiv virusa, bakterija i gljivica.
Ovaj snažni začin povećava proizvodnju bijelih krvnih stanica koje igraju ključnu ulogu u obrani tijela od infekcija. Također smanjuje upale, pomaže kod prehlade i općenito jača otpornost organizma.
Cimet
Cimet nije samo ukusan začin već i moćan antioksidans koji može podržati zdravlje imunološkog sustava. Njegova antioksidativna svojstva pomažu u smanjenju upala i borbi protiv štetnih učinaka slobodnih radikala, što tijelu olakšava obranu od infekcija.
Klinčić
Klinčić je bogat antioksidansima, vitaminom C i eugenolom, spojevima koji pomažu u jačanju imunološkog sustava. Klinčići su također poznati po svojim antibakterijskim svojstvima, a mogu pomoći u borbi protiv respiratornih infekcija i prehlada.
Uvrstiti ove začine u vašu svakodnevnu prehranu jednostavan je način kako prirodno podržati svoj imunitet. Njihova antioksidativna i protuupalna svojstva mogu pomoći tijelu da se brže i efikasnije bori protiv infekcija, a uz to obogaćuju okus vaših omiljenih jela.
Ako niste sigurni kako efikasno i brzo unijeti dotične začine u svoju prehranu, predlažemo da napravite topli čaj od svježeg đumbira.
Sastojci za jednu šalicu:
- 2 cm korijena đumbira narezanog na veće komade
- 1-2 žlice meda
- 1/3 žličice kurkume
- 1/3 žličice cimeta
*začine možete prilagoditi ovisno o vlastitoj želji
Priprema:
Đumbir kuhajte u vodi oko 15 minuta. U međuvremenu u šalicu dodajte med i začine i dobro pomiješajte dok ne dobijete ujednačnu smjesu. Kada se đumbir skuha, ocijedite čaj i prelijte u šalicu.
najnovije
najčitanije
Zadar
PODACI
PREDSEZONA Evo koliko je turista boravilo u Zadru i županiji za blagdane: ‘Ono što veseli je…’
Crna Kronika
UHVAĆEN JE
POLJICA BRIG: Pijan vozio neregistrirani auto i za vrijeme zabrane, uhićen je!
Hrvatska
KOMENTIRAO KONCERT
Pupovac: Da nema širenja poruka mržnje, Thompsonov koncert ne bi bio problem
Nogomet
2. ŽNL
Debeljak ostao na sigurnom odmaku
Ostali sportovi
KSV Zadar
Marku Huljevu norma za EP i SP na dasci 3 m
Crna Kronika
TEŠKE OZLJEDE
Napadi u središtu Zadra! Mladić teško ozlijeđen, napadnut je na predjelu Jazina
Županija
BROJNA OBITELJ
Obitelj Mitrović okupila 47 članova na Uskrs: ‘Nas je osmero braće i sestara, svi smo složni’
Hrvatska
odluka vlade
U subotu Dan žalosti zbog smrti pape Franje. Evo što to znači
Zadar
NEOBIČAN LJUBIMAC
UŽIVA U VISOČANIMA! Divlja svinja Mala Šimu prati u stopu: ‘Kod mene će biti zauvijek!’
Ostali sportovi
Nekadašnji profesionalni plivač