Foto: Pixabay
Sastojci
- 320 ml mlijeka (bilo koje će poslužiti), plus dodatno za polijevanje
- 50 g hladnog maslaca narezanog na kockice
- 500 g bijelog brašna za kruh, plus dodatak za posipanje
- 7 g (jedna vrećica) suhog kvasca
- 2 žlice svijetlosmeđeg mekog šećera
- biljno ulje
Za nadjev od jabuka
- 3 jabuke srednje veličine, oguljene, bez koštice i narezane na kockice od 1 cm
- komadić maslaca
- 2 žlice svijetlosmeđeg mekog šećera
Za maslac s cimetom
- 100 g omekšalog maslaca
- 100 g svijetlosmeđeg mekog šećera
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 1 žlica cimeta
Za glazuru
- 150 g mekog sira
- 150 g šećera u prahu
- veliki prstohvat cimeta
- 3 žlice kupovne karamele
Priprema
Tijesto za rolice pripremite dan prije nego što ih želite peći ako vam vrijeme dopušta jer će tako biti puno boljeg okusa, no ako ćete ih odmah raditi, i to će ispasti savim dobro.
Za početak, mlijeko zagrijte, ali ne do vrenja. Dodajte maslac i miješajte 1-2 minute dok se maslac ne otopi, a mlijeko malo ohladi. Trebalo bi biti toplo.
Stavite brašno u veliku zdjelu ili zdjelu samostojećeg miksera. Dodajte kvasac i šećer na jednu stranu zdjele, a zatim ½ žličice soli na drugu. Umutite zajedno, a zatim ulijte toplo mlijeko s maslacem.
Miješajte sve dok sastojci ne formiraju mekano tijesto (trebalo bi biti malo ljepljivo), zatim ga stavite na lagano pobrašnjenu radnu površinu i mijesite ručno 8-10 minuta ili pustite mikser da radi oko 5 minuta.
Tijesto će biti rastezljivo i mekano kada bude spremno. Lagano nauljite zdjelu, dodajte tijesto i pokrijte. Ostavite da se diže na sobnoj temperaturi nekoliko sati, odnosno dok se tijesto ne udvostruči ili ga ohladite preko noći. Ako je tijesto ohlađeno, izvadite ga iz hladnjaka 30 minuta prije oblikovanja.
Da biste napravili nadjev od jabuka, kuhajte jabuke, maslac, šećer i žlicu vode u tavi 5-10 minuta dok ne postanu mekane i ljepljive. Dodajte još malo vode ako izgledaju suho ili ako šećer počne gorjeti. Ostavite ih da se ohlade.
Za maslac s cimetom pomiješajte maslac, šećer, vaniliju i cimet zajedno s prstohvatom soli.
Istresite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu, oblikujte ga u grubi pravokutnik, a zatim razvaljajte dok ne bude veličine oko 50 x 40 cm.
Rasporedite maslac s cimetom po tijestu, sve do rubova a potom žlicom stavljajte nadjev od jabuka. Radeći s jedne od dužih strana, zarolajte tijesto što čvršće možete u oblik rolade te ga izrežite na 12 jednakih dijelova.
Veliku okruglu posudu za pečenje ili kalup za tortu (oko 33 cm) obložite papirom za pečenje. Slažite rolice prerezanom stranom prema gore, pazeći da repovi kiflica (tamo gdje se tijesto otvara) budu uvučeni prema sredini lima, kako se ne bi odmotali prilikom pečenja.
Ostavite malo prostora oko svake, jer će se proširiti dok se dižu. Kada ste ih posložili, pokrijte ih i ostavite da se dižu 30 minuta do 2 sata, dok se ne napuhnu i ne počnu dodirivati sa strane.
Zagrijte pećnicu na 200°C/180°C s ventilatorom te ih pecite 35-40 minuta dok ne porumene.
Nakon 25 minuta provjerite rolice– ako još uvijek izgledaju malo sirovo u sredini, ali rubovi gore, prekrijte ih folijom i nastavite peći. Ostavite da se ohlade u kalupu dok radite glazuru.
Pomiješajte meki sir, šećer u prahu i cimet. Premažite po rolicama dok su još malo tople. Po potrebi razrijedite karamelu s malo mlijeka, a zatim prelijte glazurom. Ostavite tako 30 minuta prije posluživanja, savjetuje BBC Goodfood.
najnovije
najčitanije
Plodovi zemlje i mora
korisni savjeti
Preporučuje se obaviti jesensku gnojidbu tla
Zadar
crpna postaja maestral
Odvodnja uputila javni poziv stanovnicima dviju zadarskih ulica
Plodovi zemlje i mora
Prognoza FAO-a
Kava, kakao i čaj podižu troškove uvoza hrane u 2024.
Hrvatska
hrejting
Milanović i dalje vodi, najveći protivnik Primorac
Vinske kronike
poznata sorta
ZADAR VS. SVIJET Regionalne specifičnosti cabernet sauvignona širom svijeta
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Kultura
Alba Miočev
Mlada zadarska slikarica osvojila Grand Prix: “Bitno je da svaki dan uđem u atelje, čak i ako ne slikam…”
Županija
TUŽNI ODLAZAK
VIŠE OD BRODA Šarini su živjeli s ‘Princem Zadra’: ‘Godinama smo radili s njim, živjeli, dizali…’
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Županija
POTPORE